Nieuwe coalitie rond Berlusconi scoort 55 procent in peiling

Berlusconi en Fini juichen. Volgens de eerste opiniepeiling na de uitbreiding van hun 'Pool van de Vrijheid' met de Italiaanse Volkspartij van Buttiglione, zal deze 'Superpool' 55 procent van de stemmen halen....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De linkervleugel van de Volkspartij (PPI) wil niets meer met Buttiglione te maken hebben. Vrijwel zeker zal de Volkspartij op de partijraad van morgen uiteenvallen. Daarmee zal het politieke centrum verdwijnen en komt definitief een eind aan de oude christen-democratische partij, waarvan de PPI de voortzetting is.

Berlusconi heeft zijn nieuwe bondgenoot Buttiglione gevraagd, volgende week dinsdag in de Kamer te stemmen tegen de extra-bezuinigingsronde van premier Dini, hoewel diens zakenkabinet mede steunt op de Volkspartij. Maar een zo snelle ommezwaai bleek zelfs Buttiglione te gortig.

Toen zwaaide Berlusconi zelf maar om. 'We zijn bereid', zei hij, onze ogen even dicht te doen en vóór te stemmen.'

Maar voor wat hoort wat: president Scalfaro moet dan wel nieuwe verkiezingen uitschrijven. Volgens Berlusconi en Fini zijn verkiezingen niet meer uit te stellen nu, geheel in de geest van het meerderheidsstelsel, twee politieke kampen zijn ontstaan: centrum-rechts en centrum-links.

Maar Scalfaro vindt Berlusconi's obsessief gehamer op verkiezingen in juni 'zinloos gekrakeel'. Gisteren voerde de ex-premier nieuwe charges uit tegen de president. Deze zou zijn belofte hebben gebroken dat hij voor de oplossing van de crisis rekening zou houden met de uitslag van de verkiezingen van vorig jaar, die Berlusconi en Fini aan de macht bracht.

'Welsprekend' vindt Berlusconi Scalfaro's stilzwijgen over de benoeming van de vorige Kamervoorzitter, de 'communist' Napolitano van de PDS, tot voorzitter van een speciale kamercommissie voor de hervorming van het tv-bestel.

Buttiglione, de 'filosoof van de paus', was de ideoloog van de machtige rechts-katholieke organisatie Gemeenschap en Bevrijding, waarvan Andreotti jaren lang de politieke goeroe was. Hij heeft ontkend dat hij zijn besluit om in zee te gaan met Berlusconi pas heeft genomen na een instemmend telefoontje van het Vaticaan.

Het centrum-linkse kamp rond kandidaat-premier Prodi vindt Buttiglione's keus voor Berlusconi en Fini een veel ernstiger ommezwaai dan die van Liga-leider Bossi toen hij uit de regering-Berlusconi stapte. Bossi's motie van wantrouwen tegen de regering Berlusconi-Fini was toen ook ondertekend door Buttiglione.

Aan de zijde van dezelfde Berlusconi en Fini wil Buttiglione de regionale en parlementaire verkiezingen ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.