Nieuwe cijfersmoes: SARS

Het nieuwste smoesje heet SARS. De longziekte, die vooral in Azië schrik aanjaagt, is voor Nederlandse ondernemers het meest recente excuus om geen uitspraken te doen over de winstverwachting voor het lopende jaar....

Xander van Uffelen

Zo schuw waren de polderondernemers nog nooit. Jaar in jaar uit wisten zij de financiële wereld tot op de komma nauwkeurig te voorspellen met welke winst zij beleggers zouden verblijden. Vooral financiële giganten als ING en Aegon waren zeer bedreven in het langs een strakke lineaal uittekenen van hun winstgrafieken.

De messcherpe voorspellingen raakten na 2001 in het ongerede. Osama Bin Laden tekende voor het eerste smoesje. Zijn aanslagen op 11 september 2001 veroorzaakten een schokgolf in de financiële wereld, waardoor de plots angstige ondernemers geen enkele voorspelling meer aandurfden. Het terrorisme-risico was domweg te groot, zo hielden zij hun aandeelhouders voor.

De topondernemers van Enron maakten de weg vrij voor een tweede excuusbrief. Door een reeks aan boekhoudschandelen kreeg de Amerikaanse economie een knauw. De Hollandse ondernemingen waren daardoor niet langer in staat hun toekomstige winsten te berekenen, zo kregen de beleggers te horen.

Saddam Hussein tenslotte maakte elke voorspelling schier onmogelijk, zo beweerden de ooit zo zelfverzekerde topondernemers. De oorlog met Irak veroorzaakte onzekerheid, toch? Maar de oorlog is nog niet voorbij, of de ondernemers hebben in SARS een nieuwe stoplap gevonden.

De ware reden ligt echter dichter bij huis. Dankzij de rekbare boekhoudregels wisten ondernemers vroeger hun winst eenvoudig te sturen. Hun voorspellingen waren welhaast van elk risico ontdaan. Als de winst ietsje lager dreigde uit te vallen, kon de onderneming met reservepotjes de winst oppoetsen. En als de winst juist hoger uitviel, nam het bedrijf een voorziening om toch het juiste getal te presenteren.

De boekhoudregels zijn de laatste jaren echter aanzienlijk verscherpt. De mogelijkheid om bijvoorbeeld voorzieningen op te voeren is nu aan strenge voorwaarden gebonden. Accountants zijn door de nasleep van de Enron-affaire sowieso veel terughoudender bij het goedkeuren van financiële tovenarij.

Polderondernemers moeten dus voortaan geheel op eigen kracht een voorspelling doen over de winst. Want ooit is ook SARS voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden