Nieuwe chef voor christelijk ND

Het Nederlands Dagblad (ND) krijgt een nieuwe hoofdredacteur. Wat is de toekomst van de christelijke journalistiek, Sjirk Kuijper?

AMSTERDAM - Vanaf volgende week bent u hoofdredacteur van het ND. Een baan met toekomst, nu er steeds minder christenen in Nederland zijn?

'Kijk, dat is alvast niet waar. Er zijn veel meer christenen dan iedereen denkt. Het gaat er alleen om hoe breed je de doelgroep ziet. Het ND zet in op lezers met een christelijke levensovertuiging, die ervan uitgaat dat een mens niet van nature goed is, maar dat er door Gods genade toch veel goeds gebeurt.

'Journalistiek begint bij de vraag wat je verwacht en wat daarvan afwijkt. Te vaak gaan journalisten uit van een naïef wereldbeeld waarin iedereen deugt; alles wat neigt naar het kwade - criminelen, politici, graaiers aan de top - zou dan het nieuws zijn. Omdat het afwijkt van de verwachting. 'Goed nieuws is geen nieuws' is een grote leugen.'

U brengt alleen nog maar positieve berichten?

'Nee, we brengen natuurlijk nog genoeg hard nieuws. Maar als er bijvoorbeeld een bericht in de krant staat over de nieuwe nabestaandenwet waarmee weduwen minder lang recht krijgen op een uitkering, maken wij er een verhaal naast over hoe dat eigenlijk is, als je partner overlijdt.

'Christelijke journalistiek begint bij een bepaalde levensbeschouwing waarmee je naar de werkelijkheid kijkt en gaat wat mij betreft allang niet meer alleen over kerkelijk nieuws.'

Wat vinden uw streng gelovige lezers daarvan?

'Ik denk dat onze christelijke achterban dezelfde beweging doormaakt als de krant. Het ND is in het verleden te veel een regionale krant voor christelijk Nederland geweest, daarmee loop je het gevaar alleen een kleine groep mensen aan te spreken.

'Ik wil geen clubblaadje voor christelijk Nederland maken. Ik denk dat onze lezers daar steeds minder op zitten te wachten. Die staan op een heel open manier in de maatschappij. Ze willen in hun krant allang niet meer alleen lezen over de kerk.'

Wat is de toekomst van andere christelijke dagbladen zoals het Reformatorisch Dagblad?

'Dat vind ik moeilijk te zeggen. Enerzijds zie je dat reformatorischen verzuilder zijn en bijvoorbeeld nog geen televisie hebben. Anderzijds zie je dat steeds meer reformatorische christenen in snel tempo anders gaan leven. Kees van der Staaij van de SGP zit nu gewoon bij Pauw en Witteman. Meer samenwerken zou kunnen, maar een fusie van de kranten zie ik er nog niet van komen.'

-------------------

Ex-ChristenUnie

Sjirk Kuijper (47) begon zijn journalistieke carrière bij het Gelders Dagblad. Daarna werkte hij als persvoorlichter voor de Tweede Kamerfractie namens de ChristenUnie en later bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vanaf 15 maart is hij hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad.

Het van oorsprong orthodox-protestantse ND had eind 2012 een (betaalde) oplage van 24.693 exemplaren. Het Reformatorisch Dagblad verkoopt dagelijk 47.598 kranten. Het protestants-christelijke Friesch Dagblad een oplage van 14.282 stuks. Het Katholiek Nieuwsblad heeft volgens de redactie een wekelijkse oplage van 11.000 exemplaren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden