Nieuwe chef moet bestaansrecht Unesco bewijzen

Tijdens de tweede stemmingsronde voor een nieuwe directeur-generaal voor de Unesco heeft de door Nederland gesteunde kandidaat het aanmerkelijk minder goed gedaan dan in de eerste ronde van maandag....

Van onze correspondent

Favoriet is nog steeds de Japanner Matsuura. Hij haalde dinsdag 27 stemmen, zeven meer dan maandag. 58 landen hebben stemrecht in de Raad om een opvolger aan te wijzen van de huidige directeur-generaal van Unesco, de Spanjaard Federico Mayor. De meest omstreden kandidaat, de Saudiër Ghazi Algosaibi, haalde in de tweede ronde tien stemmen, één meer dan een dag tevoren.

De Nederlandse kandidatuur van Serageldin, vice-president bij de Wereldbank, is een direct gevolg van de onvrede bij minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking over de gang van zaken bij Unesco. Onlangs stuurde zij een nota aan de Kamer waarin de organisatie 'versnippering', 'gebrek aan evaluatie' en 'centralistisch en topzwaar management' werd verweten.

Nederland betaalt jaarlijks ongeveer 25 miljoen gulden aan Unesco, waarvan 13 miljoen uit een 'vrijwillige bijdrage' bestaat. Den Haag dreigt die vrijwillige bijdrage in te trekken als Serageldin niet wordt gekozen. Bij andere westerse landen blijkt de Egyptenaar minder populair. Hij zou vorige week tijdens zijn sollicitatiegesprek weinig blijk hebben gegeven van eigen ideeën over de toekomst van Unesco.

Het Nederlandse vertrouwen in de huidige kanshebbers, de Japanner en de Saudiër, is nihil. De Uitvoerende raad stemt in maximaal vijf rondes over een nieuwe directeur-generaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden