Nieuwe cao ambtenaren nabij

Amsterdam/Utrecht De gemeenten en de bonden hervatten vandaag de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren...

Eerder liepen de onderhandelingen vast op de weigering van de gemeenten om tot prijscompensatie over te gaan. Nu lijken de gemeenten toch tegemoet te komen aan de eis dat de lonen 1,5 procent stijgen. Dat zegt FNV-bestuurder Ruud Kuin.

‘Wij hebben aangegeven alleen weer om de tafel te gaan zitten als de gemeenten bereid zijn ons koopkrachtbehoud te bieden. Nu ze ons opnieuw hebben uitgenodigd om te gaan praten, ga ik ervan uit dat ze zover zijn’, aldus Kuin.

Volgens bronnen rond de onderhandelingsdelegatie van de gemeenten zijn de verschillende steden onderling al enige tijd verdeeld over de geëiste loonsverhoging. Zo zou de gemeente Amsterdam bereid zijn de lagere loongroepen te compenseren. Dit bod zou onder meer van toepassing zijn op vuilnismannen, baliemedewerkers en brandweermannen. Ruud Kuin: ‘Voor zover ik weet is Den Haag de enige grote stad die bleef vasthouden aan de nullijn.’ Vanmiddag moet blijken of hierin verandering is gekomen.

Dit voorjaar kondigden de bonden een tweede ronde van hardere acties voor een betere cao aan. De stakingen van vuilnismannen en straatvegers in Den Haag, Utrecht en Amsterdam op en rond Koninginnedag zijn onderdeel van deze tweede ronde.

In Utrecht worden de straten sinds 1 mei niet meer geveegd. In Amsterdam heeft het personeel van de gemeentereiniging het werk gisteren opnieuw neergelegd. In beide steden zeggen de stadsreinigers te willen staken tot er een nieuwe cao ligt.

In Amsterdam ligt de staking gevoelig. Aanstaande zaterdag start de Giro d’Italia in de hoofdstad. Amsterdam trok 5 miljoen euro uit om de wielerronde naar de stad te halen en tot een succes te maken. De gemeente is bang dat de staking van de reinigingsdienst het sportevenement zal overschaduwen.

Zondag doet de Italiaanse wielerronde ook Utrecht aan. Ondernemers gaan daar vandaag zelf het centrum schoonvegen. De lokale middenstand maakt zich zorgen over het vuil in de stad als gevolg van het slepende arbeidsconflict.

Voorzitter Tom Broekman van Ondernemersvereniging Centrum Utrecht: ‘Heel de wereld komt hier zondag om het wielrennen te filmen. Al die rommel is slecht voor het imago van de stad.’

De vakbond zegt geen problemen te hebben met de schoonmaakactie. ‘Zolang ondernemers alleen hun eigen stoepje schoonvegen’, aldus Ruud Kuin. ‘Als er externen worden ingehuurd, zullen we dat beschouwen als het breken van de staking.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden