Nieuwe burgemeester Utrecht apetrots

Toen hij enkele maanden geleden solliciteerde, had hij nog geen enkel vermoeden dat de strijd om het burgemeesterschap van Utrecht zo’n toestand zou worden. Maar donderdag toont Aleid Wolfsen, nu nog even PvdA-Kamerlid, zich ‘apetrots’ dat ‘de raad zo massaal voor hem heeft gekozen’. Wolfsen wordt voorgedragen als de nieuwe Utrechtse burgemeester...

Slechts 6 procent van de Utrechtse kiesgerechtigden stemde op hem, maar die vormden wel ruim 60 procent van de uitgebrachte stemmen. De Utrechtse bevolking bleef woensdag massaal thuis. Met een historisch lage opkomst van 9,4 procent was het Utrechtse burgemeestersreferendum niet alleen ongeldig. De stembusgang was uitgelopen op een dramatische mislukking.

Excuses
Vorig jaar had een kleine raadsmeerderheid – PvdA, GroenLinks en D66 – voor dit referendum gekozen. Donderdag likten deze fracties hun wonden in de vergadering over de voordracht van de nieuwe burgemeester.

PvdA-fractievoorzitter Frauke van Iperen maakt haar excuses aan de twee kandidaten. ‘De discussie kwam niet verder dan dat er geen keuze was, omdat beide kandidaten PvdA-mannen van rond de 50 waren. We concluderen dat de bevolking niet zat te wachten op zo’n referendum, het is mislukt. Zo moeten we het dus niet meer doen.’

Maar een aantal raadsleden vindt dat met name de PvdA-fractievoorzitter dieper door het stof moet gaan. ‘De PvdA blijft positief doen’, merkt Leefbaar Utrecht-raadslid Peetoom op. SP-raadslid Sarolea: ‘Excuses maken aan de bevolking is het minste wat de PvdA kan doen. Er is 1 miljoen euro weggegooid.’

Vanwege de dramatisch lage opkomst stellen de SP en de VVD voor een nieuwe benoemingsprocedure te beginnen, aangezien ‘deze twee kandidaten geen enkel draagvlak hebben bij de bevolking’. Zij vinden nauwelijks medestanders voor hun amendement daartoe.

Fractievoorzitter Marry Mos van GroenLinks: ‘Zo eens maar nooit weer. De lage opkomst betekent echter volgens ons niet dat de Utrechters deze kandidaten niet willen, maar dat ze tegen het referendum zijn.’ En dus stemden dertig raadsleden voor de voordracht van Wolfsen, twee voor Pans en elf raadsleden stemden blanco.

Goedgemutst
Verliezend kandidaat Ralph Pans volgt donderdagochtend, uiterlijk goed gemutst, de vergadering vanaf de publieke tribune. Nee, spijt heeft hij niet van dit roerige Utrechtse avontuur. Hij kondigt aan er een boek over te schrijven. Deze vergadering zal in het laatste hoofdstuk aan bod komen. ‘Over wat er achter de schermen is gebeurd, zijn nog wel wat verhalen te vertellen’, grijnst hij. ‘Dit referendum is gebrekkig voorbereid, en de raadsmeerderheid ervoor was veel te klein.’

Pans vindt daarbij dat de vertrouwenscommissie een foute keuze heeft gemaakt met twee kandidaten van dezelfde partij. ‘En wat een rommelige gemeenteraad is dit. Ze laten elkaar niet uitpraten’, merkt hij op. Pans heeft met de gemeenteraad voorlopig niets meer te maken. Hij kan weer aan de slag als directievoorzitter van de VNG.

Wolfsen is, als zijn voordracht wordt goedgekeurd, per 1 januari 2008 de nieuwe burgemeester van Utrecht, de opvolger van Annie Brouwer. Hij neemt zichtbaar opgetogen de felicitaties in ontvangst.

Wolfsen heeft tijdens de campagne al veel van Utrecht gezien. Hij zegt te weten waar hij aan begint. Zijn eerste daad? ‘Ik zag in een aantal wijken kinderen ’s nachts op straat lopen, daar ben ik van geschrokken. Ik wil dat hun ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid.’

Aleid Wolfsen wordt donderdag op een terras voor het stadhuis van Utrecht gefeliciteerd door zijn vrouw nadat bekend werd dat de gemeenteraad de PvdA'er voordraagt als nieuwe burgemeester. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden