Nieuwe brandweerauto's te hoog voor de kazerne? Dat wist iedereen al

Flevoland en de Gooi en Vechtstreek besloten anderhalf jaar geleden nieuwe brandweerauto's aan te schaffen. Het oude materieel wilden ze in één klap vervangen door twintig moderne wagens. Tankautospuiten, zeggen ze bij de brandweer trots. Straks kunnen ze gemakkelijker dan ooit materieel uitwisselen.

Lidy Nicolasen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Rondom de kerstdagen is de aanbesteding en gunning rondgekomen: 14 voor Flevoland en 6 voor de Gooi en Vechtstreek. Samen kosten ze tussen de 7 en 8 miljoen euro en ergens tegen het eind van het jaar rollen ze uit de fabriek. De kosten zijn door de gezamenlijk investering met een paar ton gedrukt.

Te groot
De wagens zijn echter veel te groot, bleek gisteren plotseling. Minstens drie en misschien wel vijf brandweerkazernes moeten ingrijpend worden verbouwd. De burgemeesters en de brandweer zitten met hun handen in het haar. Het voordeeltje is weg. Dringender nog is de vraag: wie gaat de verbouwing betalen?

Toen de brandweer een paar jaar terug werd geregionaliseerd, weigerden de deelnemende gemeenten hun kazernes af te stoten. Ze wilden zelf over hun onroerend goed kunnen blijven beslissen. Niet handig, blijkt nu. De kazernes zijn niet meegegroeid, met name in de gemeente Noordoostpolder niet. De doorgang is er op z'n minst 25 cm te laag voor de nieuwe wagens.

Verrassend
De commotie erover noemen ingewijden verrassend. Iedereen wist dat de entree van de kazernes veel te laag is. Willens en wetens zijn de wagens toch besteld. 'Nu gaat het ineens dringen, maar we wisten het allang', zegt Wim Maas, hoofd bedrijfsvoering van de Brandweer Flevoland. 'Je mag echt wel concluderen dat er iets goed is misgegaan in de onderlinge afstemming. Nee, ik weet niet wie we de schuld moeten geven. Er is niet goed gecommuniceerd, dat is duidelijk. Deze fout hoort in de categorie eens maar nooit meer.'

De brandweer vindt dat de gemeenten zelf moeten zorgen dat hun gebouwen geschikt zijn voor het moderne materiaal. Dat wilden ze immers zo graag. De gemeente Noordoostpolder vindt dat de brandweer en alle andere gemeenten moeten meebetalen. Alle andere gemeenten kijken de andere kant op, omdat ze daar helemaal geen zin in hebben. Komende maand moet er een besluit worden genomen.

Bang dat de splinternieuwe wagens straks voor de deur moeten blijven staan, zijn ze in de gemeente Noordoostpolder niet. De gemeente is van plan nu eerst te becijferen hoeveel de verbouwing moet kosten, om vervolgens de collega's die rekening voor de neus te kunnen houden. 'Het is jammer dat het zo is gegaan, maar linksom of rechtsom, de verbouwing moet toch worden betaald', zegt een woordvoerder gelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden