Nieuwe brandstichting bij pand Gülen-aanhangers in Apeldoorn

Voor de tweede keer in korte tijd is een pand van een Turks-Nederlandse organisatie getroffen door brandstichting. In de nacht van zondag op maandag werd er brand gesticht bij een kantoor van Unie van Betrokken Ouders (UVBO) in Apeldoorn. Afgelopen vrijdagnacht woedde er een korte hevige brand bij het pand van Gouden generatie in Deventer.

Hassan Bahara
Een zwartgeblakerde deur na brand bij de Turkse stichting in Apeldoorn. Beeld Hanne Koops
Een zwartgeblakerde deur na brand bij de Turkse stichting in Apeldoorn.Beeld Hanne Koops

De twee Turks-Nederlandse organisaties zijn gelieerd aan de Gülenbeweging, vernoemd naar de Turks islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen wordt er door Turkse president Erdogan van verdacht een hand te hebben gehad in de mislukte militaire coup van anderhalve week geleden. De verhoudingen tussen Gülen- en Erdoganaanhangers in Nederland staan sindsdien op scherp en lopen geregeld uit de hand.

Bestuurders van UVBO en Gouden Generatie houden opgehitste Erdoganaanhangers verantwoordelijk voor de brandstichtingen.

'Wij Gülen-aanhangers worden door president Erdogan afgeschilderd als terroristen' zegt Serhat Ozasik, secretaris van UVBO. 'Erdogan maakt al meer dan twee jaar stemming tegen ons. Na de mislukte coup is het erger geworden. Vorige week hebben wij de politie al ingelicht over berichten op sociale media waarin wordt gebouwen van Gülen te vernielen.

'Ik durf al een week nauwelijks meer de straat op. Afgelopen vrijdag ben ik ook niet naar de moskee gegaan, het is beter de confrontaties met Erdogan-aanhangers te vermijden. Ik weet niet hoe dit gaat eindigen. Er is een stijgende lijn te zien in de bedreigingen.'

Een bestuurder van de Deventerse Gouden Generatie, die uit angst voor bedreigingen anoniem wenst te blijven, zegt dat alle activiteiten van de Gülen-instelling voorlopig zijn stilgelegd. 'Dit is de tweede keer dat we zijn aangevallen. De situatie is te bedreigend. Er worden elke dag nog mensen opgepakt in Turkije, de hetze tegen Gülenisten loopt op.'

De voorgevel van de Gouden Generatie nadat er brand is gesticht. Beeld anp
De voorgevel van de Gouden Generatie nadat er brand is gesticht.Beeld anp

Ook andere Gülen-instellingen hebben met geweld te maken gehad. In Rotterdam, Zaandam, Utrecht, werden vorige week stenen door ruiten gegooid. Afgelopen weekend gingen ook de ruiten eraan van Stichting Prisma, een Eindhovense Gülen-instelling.

'Mensen om de tafel krijgen is een lastig punt' zegt Freek Stein, ambtenaar veiligheid van de gemeente Deventer. 'Je hebt gezien hoe bijvoorbeeld in Rotterdam bepaalde Turkse organisaties vanwege de spanningen niet met elkaar in overleg wilden. We willen daarom eerst goed inschatten hoe we dit moeten aanpakken. Welke acties zijn slim, welke niet? Moet je wel allerlei organisaties bij elkaar uitnodigen? Misschien moeten we de spanningen proberen weg te nemen met gesprekken met invloedrijke mensen in de Turkse gemeenschap.'

Stein hoopt aanstaande woensdag meer tips en trucs op te kunnen doen. Dan vindt er in Den Haag een overleg plaats tussen vijftien gemeenten met grote Turks-Nederlandse gemeenschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden