Nieuwe brand Fukushima: stralingsniveau gevaarlijk hoog

TOKIO - Volgens de atoomwaakhond (IAEA) van de Verenigde Naties is bij de brand van vannacht in de kerncentrale van Fukushima ook overgeslagen op een opslag van verbruikt splijtstof. Daarbij zijn volgens de IAEA radioactieve deeltjes 'direct' in de atmosfeer terechtgekomen. De IAEA zegt zich te baseren op informatie van de Japanse autoriteiten.

Mensen in beschermende kleding wijzen inwoners van Koriyama de weg naar de plek waar mensen die binnen 20 kilometer van de centrale in Fukushima zijn geweest worden gescand op radioactieve straling. Beeld ap
Mensen in beschermende kleding wijzen inwoners van Koriyama de weg naar de plek waar mensen die binnen 20 kilometer van de centrale in Fukushima zijn geweest worden gescand op radioactieve straling.Beeld ap

De brand is inmiddels geblust, meldt de IAEA. Wel lijkt het er volgens de Japanse autoriteiten op dat het water waar de verbruikte splijtstof ligt opgeslagen kookt, waardoor de waterniveaus mogelijk dalen.

Brand
Reactor 4 in de kerncentrale Fukushima I vloog vannacht in brand. Ook die brand is inmiddels geblust, en ook bij die brand is er meer radioactiviteit vrijgekomen. Het stralingsniveau is nu is opgelopen tot 400 millisievert per uur. De kernreactoren 5 en 6 van de centrale kampen met lichte temperatuurstijgingen. Dat meldde de woordvoerder van de Japanse regering vandaag.

Eerder waren er nog geen problemen met reactoren 5 en 6. Wel deden zich sinds de zware aardbeving en de tsunami van afgelopen vrijdag vier explosies voor in andere reactoren van Fukushima I.

Straling

Normale mensen mogen 1 millisievert per jaar extra straling krijgen, bovenop de 1 millisievert aan 'normale' achtergrondstraling waar elk mens aan wordt blootgesteld. Voor medewerkers van kerncentrales ligt het toegestane aantal millisieverts wat hoger, op 50 per jaar. Blootstelling aan 100 millisievert (dat is 100.000 microsievert) per jaar kan kanker veroorzaken, aldus het nucleaire instituut World Nuclear Institution (WNA).

Beperkt

De verhoogde niveaus betekenen dat medewerkers beperkt aan de centrale kunnen werken, voordat ze worden blootgesteld aan te veel straling.

Volgens de BBC is ook in reactor 2 van de kerncentrale een explosie gehoord.

Gevaarlijk voor volksgezondheid
Door de brand is er meer radioactiviteit vrijgekomen waardoor het stralingsniveau volgens de regering nu gevaarlijk is voor de volksgezondheid. In een straal van 30 kilometer rond de centrale wordt iedereen die niet is geëvacueerd, verzocht binnen te blijven.

De radioactieve wolk waait in de richting van Tokio, maar volgens meteorologen zal die woensdag draaien. Op dit moment waait de radioactieve wolk met een snelheid van 7,2 à 10,8 kilometer per uur in zuidwestelijke richting waar Tokio ligt, op een afstand van zo'n 250 kilometer. Woensdag draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.

De Japanse regering heeft plaatselijke autoriteiten opgeroepen de lokale stralingsniveaus vaker te meten.

Eerder hadden zich explosies voorgedaan in de reactoren 1, 2 en 3.

Stijgende niveaus

Volgens de Russische autoriteiten zijn de stralingsniveaus in het verre oosten van het land iets gestegen, maar zijn de niveaus nog altijd binnen de normale niveaus.

Inwoners van Iwaki, in het noorden van Japan, worden geëvacueerd vanwege de derde explosie in de centrale van Fukushima van vannacht. Beeld ap
Inwoners van Iwaki, in het noorden van Japan, worden geëvacueerd vanwege de derde explosie in de centrale van Fukushima van vannacht.Beeld ap
Veiligheidschef van Fukushima Koichiro Nakamura © AFP Beeld
Veiligheidschef van Fukushima Koichiro Nakamura © AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden