Nieuwe botsingen in Venezuela over 'autoritaire' regering-Maduro

De steden van Venezuela waren afgelopen weekend opnieuw het toneel van hevige protesten. Terwijl demonstranten het aftreden van de regering eisen, laat president Nicolas Maduro zijn militaire spierballen rollen.

RIO DE JANEIRO - Sinds begin februari vinden in Venezuela grootschalige anti-regeringsprotesten plaats. In het hele land uiten met name studenten en de middenklasse hun onvrede over het autoritaire bewind van Maduro, opvolger van de vorig jaar overleden president Hugo Chavez. Op verschillende plaatsen kwam het tot gewelddadige botsingen tussen voor en tegenstanders van de regering. Er vielen tenminste 24 doden en bijna vierhonderd gewonden.

De socialistische regering noemt de demonstranten 'fascisten die met steun van de Verenigde Staten een staatsgreep willen plegen'. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gooide vorige week olie op het vuur door te stellen dat 'de Venezolaanse regering zijn eigen bevolking terroriseert'. Elias Jaua, de Venezolaanse buitenlandminister, noemde zijn Amerikaanse ambtgenoot vervolgens 'een moordenaar van het Venezolaanse volk'.

Maduro zet grove middelen in om zijn tegenstanders de mond te snoeren. Oppositieleden zijn gevangengezet, de politie verricht illegale huiszoekingen en arresteert lukraak demonstranten. Mensenrechtenorganisaties beklagen zich over martelingen en seksueel misbruik van arrestanten. Drie jongeren zijn door politieagenten doodgeschoten. Daarnaast hebben gewapende groepen twaalf personen doodgeschoten, onder hen zowel voor- als tegenstanders van de regering. De Chavistas beschuldigen extreem-rechtse paramilitaire groepen van het geweld, de oppositie legt de schuld bij de milities. Dat zijn burgerwachten die door Hugo Chavez in het leven zijn geroepen om de 'Bolivariaanse revolutie te beschermen'.

Zaterdag organiseerde de regering een mars van militairen, politieagenten en milities in hoofdstad Caracas. 'Wees voorbereid, we komen jullie halen', zei Maduro in een boodschap gericht aan de demonstranten terwijl duizenden militairen en andere aanhangers hem toejuichten. Hij bedankte de strijdkrachten voor hun loyaliteit aan 'het vaderland', en gaf hen toestemming 'beledigende twitteraars van antwoord te voorzien'.

Ook vroeg hij hun hulp bij het aanpakken van de blokkades die tegenstanders van de regering hebben opgeworpen. Die avond ontruimden motoragenten met behulp van traangasbommen en rubberkogels een aantal barricades in de hoofdstad.

De oppositie is woedend over het machtsvertoon. Volgens parlementariër Maria Corina Machado zit Cuba erachter: 'Het bevel tot gewelddadige repressie en de inzet van militairen komt uit Havana', aldus het invloedrijke oppositielid op Twitter. Ze organiseerde zondag een demonstratie 'tegen de Cubaanse inmenging' waar duizenden mensen op af kwamen.

De demonstranten hekelen het economische beleid van de regering. Terwijl de binnenlandse productie daalt, wordt importeren steeds duurder. Het inflatiecijfer was vorig jaar ruim 56 procent en behoort daarmee tot een van de hoogste ter wereld. Er heerst grote schaarste aan basisproducten en Venezolanen staan geregeld urenlang in de rij om aan voedsel te komen.

Daarnaast is er grote bezorgdheid over de onveiligheid in het land. In Venezuela wordt gemiddeld iedere twintig minuten een moord gepleegd. Ook berovingen, inbraken en ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Pogingen van de regering de criminaliteit in te dammen, zijn vooralsnog mislukt.

De demonstranten spreken bovendien van een dictatoriaal regime. Want Maduro is in april weliswaar democratisch gekozen, de regering gebruikt zeer twijfelachtige methoden om haar macht te behouden. Zoals het volledig inperken van vrije media, het ontslaan van kritische rechters en het ongebreideld gebruik van staatsgeld om de eigen campagnes te financieren.

De oppositie maakt intussen onderling ruzie. De radicale tak steunt de demonstranten en eist het aftreden van de regering. Meer gematigde oppositieleden roepen op tot kalmte en zijn bereid de dialoog aan te gaan. Onder hen is Henrique Capriles, die vorig jaar nipt de verkiezingen verloor van Maduro.

Omringende landen houden zich vooralsnog op de vlakte. Ze roepen op tot dialoog en vrede, maar veroordelen het optreden van de Venezolaanse autoriteiten niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden