Nieuwe bond gaat zich richten op groeiend leger eenmansbedrijven

De vakbeweging krijgt concurrentie. Een nieuwe vakbond gaat kleine zelfstandigen organiseren. FNV-bonden delibereren al jaren tevergeefs..

BART DIRKS; GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggever

Bart Dirks Gijs Herderscheê

AMSTERDAM

over service aan het groeiende leger eenmansbedrijven.

Geert Wolting, oud-bestuurder van de Bouw- & Houtbond FNV, heeft nu de Vereniging van Zelfstandigen zonder Personeel (VZzP) opgericht. De

vereniging richt zich vooralsnog op eenmansbouwbedrijven.

In de bouw werken al 25 duizend zelfstandigen die zich per opdracht verhuren. Achtduizend van hen staat ingeschreven als klusjesbedrijf. Volgens Wolters zouden nog eens 45 duizend bouwvakkers zich als eenmansbedrijf willen vestigen. 'Dat is een kwart van de bouwvakkers in loondienst', zegt Wolting.

De FNV heeft de eenmansbedrijven aan hun lot overgelaten. Maar de bouwbond gaat in weerwil van de leden service aan eenmanszaken onderzoeken. FNV Bondgenoten wil, als er geld voor is, eenmansbedrijven in bijvoorbeeld het wegvervoer binden. Daar zijn nu circa 15 duizend 'eigen rijders'.

De vakbeweging organiseert van oudsher uitsluitend werknemers in loondienst en behartigt hun belangen in bijvoorbeeld CAO's. De eenmansbedrijven ondergraven deze collectieve regelingen omdat zij niet meebetalen aan bijvoorbeeld de VUT, pensioenregelingen en scholingsafspraken. In de bouw kosten deze collectieve regelingen ongeveer een kwart van het brutosalaris dat de werkgever uitbetaalt. De zelfstandige zonder personeel kan bovendien zelf bepalen welke klus hij aanneemt. Die vrijheid werkt volgens Wolting aanlokkelijk.

Doordat zij niet meebetalen aan de dure collectieve bedrijfstakregelingen, zijn eenmansbedrijven veel goedkoper voor de opdrachtgever. Tegelijk verdienen zij netto veel meer dan hun collega's in loondienst. Wel moeten ze zelf verzekeringen, bijscholing en pensioen regelen en zelf de bedrijfsadministratie doen.

De nieuwe vakbond wil eenmansbedrijven bijstaan bij deze administratieve rompslomp. De VZzP biedt rechtshulp, steun bij incasso, advies over financiële planning en administratie, standaardcontracten en advies over leveringsvoorwaarden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden