Nieuwe bom Parijs lijkt wraakneming

PARIJS Bij een nieuwe terroristische bomaanslag is vrijdagmiddag op een drukke boulevard in het zuidelijk deel van Parijs een tiental lichtgewonden gevallen....

SJOERD VENEMA

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

Het was volgens ooggetuigen een zware explosie die normaal gesproken een slachtpartij zou hebben aangericht. Nu liepen slechts twee politieagenten oppervlakkige verwondingen op. De andere slachtoffers hebben gescheurde trommelvliezen.

De nieuwe bom is kennelijk bedoeld om duidelijk te maken dat de aanslagenreeks niet is afgelopen met het oprollen vorige week van een groep jonge terroristen uit een verpauperde voorstad van Lyon. De hoofdverdachte Khaled Kelkal werd daarbij door de politie doodgeschoten na een klopjacht van twee dagen in de bossen nabij Lyon, waar hij zich al wekenlang had schuilgehouden.

De explosie van gisteren vond plaats op dezelfde dag dat Kelkal nabij Lyon begraven werd. Ook de keuze van de plek van de aanslag was niet toevallig. De bom ging af op enkele meters van het metrostation Maison Blanche, dezelfde naam als het dorpje ten oosten van Lyon waar Kelkal werd doodgeschoten.

Technisch past de nieuwe bom eveneens in de reeks van inmiddels zeven aanslagen en pogingen daartoe die in Frankrijk sinds het begin van de zomer zijn ondernomen. Het ging net als bij vorige aanslagen om een gasfles gevuld met explosieven en metalen voorwerpen. In totaal zijn bij de bommenreeks zeven doden gevallen en werd een hondertal personen verwond.

De nieuwe aanslag maakt de positie van de sterk bekritiseerde minister Debré van Binnenlandse Zaken nog ongemakkelijker. Debré verklaarde vorige week zaterdag, vlak na de dood van Kelkal, dat de opgerolde groep jonge terroristen waarschijnlijk voor alle aanslagen verantwoordelijk was.

Bij het onderzoek betrokken specialisten meenden dat dit een overhaaste conclusie was. Zij veronderstellen dat verschillende autonoom operende groepjes terroristen actief zijn, die onder invloed staan van de extremistische Algerijnse fundamentalistische beweging GIA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden