Nieuwe blik op het nieuws

Een radicale koerswijziging of een achteruitgang voor Nederland 2? De kijker moet zijn weg nog vinden.

Wederom wordt alles anders op Nederland 2. Geprofileerde opinieprogramma's komen in de plaats van het door velen bekritiseerde Uitgesproken, dat sinds september afwisselend werd gemaakt door de EO, VARA en WNL. Begin maart trok de EO de stekker eruit.

Gerard Timmer, directeur televisieprogrammering van de NPO, maakte donderdag de nieuwe indeling van opinieprogramma's op de tweede publieke zender bekend.

De EO werkt momenteel aan een nieuwe opiniërende rubriek voor de donderdagavond, WNL gaat naast Ochtendspits een eigen opinierubriek maken voor de vroege vrijdagavond, als tegenhanger van De Wereld Draait Door. De VARA zal niet terugkeren met een actualiteitenrubriek, maar kiest voor een opiniërend mediaprogramma op de vrijdagavond. 'Ik heb wel de indruk dat het iets anders wordt dan De Leugen Regeert', zegt Timmer.

Daarnaast gaat Omroep Max in de zomer een debatprogramma maken op de dinsdagavond en ook op de zaterdagavond komt er een nieuw debatprogramma, gemaakt door de KRO en NCRV. Waar Uitgesproken om half negen werd uitgezonden, zullen de nieuwe opinierubrieken tussen negen en tien worden geprogrammeerd, vlak voor Nieuwsuur. Op het slot van half negen komen straks educatieve quizprogramma's, human interest en wetenschap.

Wordt de kijker in het nieuwe tv-seizoen opnieuw gebombardeerd met nieuwe titels en een radicale koerswijziging? Nieuwsuur-hoofdredacteur Carel Kuyl vindt van niet. 'Zo anders wordt het allemaal niet op Nederland 2. Het is vooral een hergroepering van bestaande programma's.' Zo verhuist NCRV's Altijd Wat naar de dinsdagavond, Zembla en Reporter gaan van zaterdag naar vrijdag.

Het was NPO-topman Henk Hagoort die vond dat actualiteitenrubrieken kleur moesten bekennen. In zijn optiek moesten programma's weer opiniëren, conform de identiteit van de omroep. Uitgesproken was het resultaat. Timmer wil nu doorgaan op de ingeslagen weg. Hij haalt onderzoek van de NPO aan waaruit blijkt dat het onderscheid tussen geprofileerde programma's wordt herkend. Tegelijkertijd geeft hij toe dat het programmaformat Uitgesproken 'als geheel een mislukking is'. De schuld legt hij echter bij de omroepen. 'Het plan was er, maar de omroepen deden wat anders.'

Over de wijze waarop omroepen zich met hun nieuwe programma's gaan profileren - 'op het gebied van meningen, maar ook thema's, ideologie en vorm' - maakt Timmer zich geen zorgen. Hij zal ook niet strenger toezien om een fiasco als Uitgesproken te vermijden. 'De omroepen gaan over de inhoud van programma's.'

Kuyl van Nieuwsuur denkt dat de nieuwe programmering na Uitgesproken hoe dan ook een vooruitgang is en heeft vertrouwen in de EO en VARA. 'Met de EO komt het wel goed, die hebben ervaring met dit soort programma's. Ook met het mediaprogramma van de VARA komt het wel goed, die hebben immers jarenlang De Leugen Regeert gemaakt.'

Alleen over het nieuwe programma van WNL heeft Kuyl zijn twijfels. 'Ik ben afwachtend, en dat is voorzichtig gezegd. Niemand weet nog iets over dat programma, behalve dat het een personality driven format wordt met Joost Eerdmans. Althans, dat wordt gezegd.' Timmer van de NPO zet juist hoog in op WNL's nieuwe actualiteitenrubriek. 'We hopen dat ze meer financieel-economische onderwerpen zullen brengen'.

Dat de zogenaamde half-negen-balk nu verdwijnt, vindt Kuyl geen ramp. 'Met het vervallen van Netwerk verdween de half-negen-balk eigenlijk al.' Uitgesproken is volgens hem geen waardige opvolger gebleken, dus het actualiteitenmoment om half negen is in het hoofd van de kijker al verleden tijd. 'Je hebt nu een paar momenten op de dag - zes, acht en tien uur 's avonds - waarop de kijker weet dat hij bij de publieke omroep terecht kan voor nieuws en actualiteiten.' Dat de nieuwe programma's allemaal vlak voor het goedbekeken Nieuwsuur worden geprogrammeerd, is eerder een bedreiging voor de nieuwe formats dan voor Nieuwsuur. Kuyl: 'Nieuwsuur is inmiddels een sterk merk en mensen weten ons om tien uur te vinden. Programma's die tussen negen en tien worden uitgezonden, zullen het zwaar krijgen op de avonden dat er voetbal op televisie is.'

Timmer ziet het aanstaande televisieseizoen optimistisch tegemoet. 'We bereiken steeds meer mensen met nieuws en opinie, vooral jongeren.' PowNews en het Journaalop 3, beiden populair bij jongere kijkers, komen daarom terug op Nederland 3. En voor wie echt niet tegen verandering kan: op actualiteitenzender Nederland 1 vinden geen wijzigingen plaats. Het NOS Journaal van acht uur, EénVandaag, Ochtendspits en Buitenhof gaan nergens heen.

De eskimo omdat het schuift

Actualiteitenprogramma PowNews omschreef dinsdag de inspanningen van de publieke omroep om meer allochtonen in programma's te krijgen als 'de eskimo omdat het schuift', na de eerdere slogan 'de neger omdat het moet'. PowNews baseert zich op de Monitor Representatie 2010 van de NPO, waarin staat dat de zendtijd op de publieke omroep voor 11 procent gevuld moet worden met mensen van niet-westerse afkomst, conform de hele Nederlandse samenleving. Programmamakers krijgen subsidie van de NPO als ze hieraan voldoen. Volgens PowNews 'turft Hilversum er flink op los', wat in het verkeerde keelgat schoot van de NPO, zo licht Gerard Timmer toe. 'Als EénVandaag extra inspanning wil doen om allochtonen in hun panel te krijgen, om daardoor betere programma's te maken, moeten wij dat stimuleren. Maar het is niet: 50 euro per neger.' Timmer is verbaasd dat PowNews zoveel stampij maakt over het 'stimuleringsplan' van de NPO, dat volgens hem is goedgekeurd door het Commissariaat voor de Media en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 'PowNed zat bovendien aan alle vergadertafels waar dit plan werd besproken. Toen hebben ze zich ook niet in de discussie gemengd.' Timmer zegt dat de NPO geen allochtonen turft, 'dat is zo'n besmet woord geworden', maar spreekt liever van 'peilen' om zo verstrekte subsidies aan omroepen te verantwoorden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden