Nieuwe bisschop Groningen-Leeuwarden na 'hard benoemingsspel'

Paus Franciscus benoemt de Brabantse priester Ron van den Hout tot nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden. Zijn aanstelling verliep volgens het Nederlands Dagblad niet zonder slag of stoot. 'Het benoemingsspel werd hard gespeeld.'

Jurre van den Berg
Voormalig Bisschop Gerard de Korte vertrok om Bisschop te worden in Den Bosch. Beeld anp
Voormalig Bisschop Gerard de Korte vertrok om Bisschop te worden in Den Bosch.Beeld anp

Het noordelijke bisdom zat al ruim een jaar zonder kerkhoofd nadat Gerard de Korte naar Den Bosch vertrok om daar bisschop te worden. De 52-jarige Van den Hout is sinds 2012 als vicaris-generaal de tweede man van dat bisdom. Daar was hij sinds de komst van De Korte diens rechterhand.

De benoeming van de 52-jarige priester Van den Hout verliep uiterst moeizaam, schrijft het Nederlands Dagblad. Naar verluidt wilde kardinaal Eijk het bisdom Groningen-Leeuwarden zelfs helemaal opdoeken. Toen dat mislukte, probeerde Eijk (van 1999 tot 2008 zelf bisschop in het noordelijke bisdom) zijn hulpbisschop Herman Woorts benoemd te krijgen. Ook daarin slaagde hij niet.

De vertegenwoordiger van het Vaticaan in Nederland, de nuntius, heeft 'een zware kluif aan het zaakje gehad'. Drie kandidaten werden door de bisschoppenconferentie afgewezen. 'Na lang touwtrekken kwam Van den Hout als compromiskandidaat uit de Vaticaanse koker', schrijft het ND.

De in Tilburg geboren Ron van den Hout studeerde aan het Sint-Janscentrum in Den Bosch. In 1993 werd hij gewijd als priester. Later studeerde hij in Rome en schreef hij een proefschrift over het bijbelboek Zacharia. Hij wordt op 3 juni tot bisschop gewijd in de Sint Jozefkathedraal in Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden