Update

Nieuwe bezuinigingsronde dreigt voor kabinet

Het kabinet moet extra bezuinigen als nieuwe ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) uitkomen. Volgens deze cijfers gaat het slechter met de economie dan gedacht en dreigt het overheidstekort volgend jaar en in 2014 uit te komen op 3,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat is flink boven de EU-limiet van 3 procent en nog verder boven de eerder geraamde 2,7 procent.

VVD-Kamerlid Mark Harbers Beeld null
VVD-Kamerlid Mark Harbers

Het ministerie van Financiën hield de boot maandag nog af. Het noemt de vooruitzichten weliswaar zorgelijk, maar ziet op dit moment geen reden om een nieuwe bezuinigingsronde aan te kondigen. Het departement van PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem onderstreepte dat het zich baseert op prognoses die het Centraal Planbureau in maart publiceert.

Ook regeringsfractie VVD wil pas in maart de balans opmaken. 'Het is nu even afwachten hoe de Nederlandse economie zich de komende maanden ontwikkelt', zegt Tweede Kamerlid Mark Harbers. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil niet vooruitlopen op de ramingen waarmee het CPB in maart komt. Hij vindt dat het kabinet 'koers moet houden' en de afspraken uit het regeerakkoord moet uitvoeren.

Enkele oppositiefracties vinden dat het kabinet niet langer mag dralen. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA waarschuwt weliswaar voor overhaaste besluiten, maar noemt het wel verstandig als het kabinet zich nu al voorbereidt op nieuwe ingrepen. Volgens hem kan er nog gesnoeid worden in de nieuwe uitgaven van bijna 4 miljard die in het regeerakkoord zijn afgesproken. Extra lastenverzwaringen zijn voor hem uit den boze.

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt dat het kabinet 'op tijd moet beginnen met zijn huiswerk'. Hij wijst erop dat het vorige kabinet te lang wachtte met extra besparingen, waarna het in het voorjaar misliep tijdens het overleg in het Catshuis. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV kwam toen ten val.

GroenLinks vindt juist dat er helemaal niet nog meer bezuinigd mag worden. Kamerlid Jesse Klaver deed maandag een dringend beroep op de PvdA om daar niet in mee te gaan als de VVD wel op nieuwe besparingen zou aandringen.

PVV-leider Geert Wilders liet het maandag bij de constatering dat het kabinet 'Nederland sloopt met belastingverhogingen'. Van Hijum en Klaver willen dinsdag een Kamerdebat aanvragen over de DNB-raming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden