Nieuwe bestorming Melilla

Ongeveer vijfhonderd Afrikaanse migranten hebben woensdagmorgen vroeg, verdeeld in groepen, geprobeerd de Spaanse enclave Melilla aan de Noord-Afrikaanse kust binnen te dringen...

Maandag bestormden ongeveer 650 Afrikanen de hekken rond Melilla. Meer dan de helft slaagde erin in de Spaanse enclave te komen toen het hek instortte. Ongeveer 135 mensen raakten gewond, onder wie zeven politiemensen en soldaten. De Spaanse regering heeft honderden militairen naar de enclaves Melilla en Ceuta in Noord-Marokko gestuurd nadat vorige week donderdag vijf doden waren gevallen bij een massale poging van illegale immigranten om Ceuta binnen te komen.

Talrijke Afrikanen die een bestaan zoeken in Europa, proberen de Europese Unie in te komen via de Spaanse enclaves in Marokko, Melilla en Ceuta. Daar ligt de enige landgrens van de unie met Afrika. In de bossen aan de Marokkaanse kant van de grens wachten zij een gelegenheid af om een poging te doen om in de enclaves te komen.

In 2003 en 2004 drongen elk jaar circa 55.000 mensen de enclaves binnen. Het huidige aantal is ondanks de bestormingen dit jaar verhoudingsgewijs gering. Nu ruim een half jaar is verstreken zijn slechts circa 6000 mensen de enclaves binnengedrongen volgens officiële Spaanse statistieken.

De Marokkaanse politie heeft dinsdag bij Melilla 136 illegalen opgepakt. Ze werden gearresteerd in de voorsteden van Nador, dat niet ver van Melilla ligt.

De illegalen zijn merendeels afkomstig uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Het afgelopen weekeinde pakten de autoriteiten in de Marokkaanse provincie Nador al bijna tweehonderd gelukzoekers op. De arrestatiegolf werd maandagochtend gevolgd door een nieuwe bestorming door illegalen. Meer dan tweehonderd Afrikanen op zoek naar een nieuw bestaan in Europa wisten begin deze week al de dubbele afscheiding rond de stad te nemen.

Spanje heeft geen terugzendovereenkomsten met de meeste Afrikaanse landen en het kan dus niet de mensen terugsturen die erin geslaagd zijn de enclaves te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.