Nieuwe bestemming van rijksmonument leidt tot rel

Laatste nieuws van de Radio-Kootwijksoap: de stuurgroep die op 1 juni beslist over de herbestemming van het rijksmonument, heeft geen verordening die door de provincie is opgesteld en werkt dus zonder juridische legitimatie....

Herman Hobert heeft tevergeefs naar de verordening gezocht. Hij is een van de kandidaten die in de race waren om Kootwijk uit te baten. Tenminste, dat dacht hij, totdat hij niets meer hoorde en op zijn brieven geen antwoord kwam.

Marco Mout heeft eenzelfde rommelig verhaal over de procedure, die volgens advocaat Heleen ’s Jacob van Boot Advocaten, specialist in aanbestedingsrecht, ‘gelijk, transparant en objectief’ hoort te zijn. Beide afgewezen kandidaten overwegen juridische stappen.

De kwetsbare natuur rond Radio Kootwijk op de Veluwe verdraagt geen grote bezoekersaantallen en de weg ernaartoe niet veel verkeer. Wat er komt, moet dus geld opleveren zonder veel bezoek. Ondanks deze onmogelijke opgave waren er veertig ontwikkelaars. Het plan van Felix Visser en Harry de Winter is uitverkoren.

Maar in de selectieprocedure zijn grote fouten gemaakt. Alle details zijn minutieus onderzocht door Olaf Prinsen, D66-fractielid van de gemeente Apeldoorn. ‘Puur uit verbazing dat er een plan voor zoveel bezoekers uit de selectie kwam’, zegt hij.

Apeldoorn, zo wordt de raad voorgehouden, heeft de beslissende stem. Zij moet immers het bestemmingsplan vaststellen. Maar Prinsen betwijfelt die machtspositie zeer. In de stukken komt hij tegen dat het master- en businessplan van Visser/De Winter is betaald door de stuurgroep. ‘Dat betekent dat er al precontractuele verbintenissen zijn met het duo waar ook Apeldoorn niet zomaar meer onderuitkomt.’

De provincie, die de uitkomst van het onderzoek van Prinsen niet weerspreekt, studeert nog op de vragen die de D66-statenfractie over de procedure heeft gesteld en wil geen commentaar geven. Wel wil zij melden dat heldere selectiecriteria zijn opgesteld en dat een duidelijke gebiedsvisie aangeeft waaraan het plan moet voldoen. Prinsen lacht om die gebiedsvisie. ‘Die is na de selectie opgesteld. De winnende kandidaat kan zijn plan er gewoon inschrijven.

Al vanaf het begin is er grote twijfel over de uitverkoren ontwikkelaar, het consortium Visser en De Winter – zowel bij de politiek als de bewoners van het dorp Radio Kootwijk. De indruk bij de politiek is dat het duo, dat sinds kort is uitgebreid met internetgoeroe Eckart Wintzen, zo flexibel is als kauwgum. In het eerste plan ging het nog om een elektriciteitsmuseum (124 duizend bezoekers), in het tweede om een gameworld (350 duizend bezoekers) en aan de laatste presentatie die Felix Visser op 18 mei in de raadszaal van Apeldoorn hield, kon de raad geen touw vastknopen. Vage zinnen openbaarden een denktank van wetenschappers, kunstenaars, filosofen over wat de techniek de maatschappij oplevert (178 duizend bezoekers).

De angst is dat het bezit van het monument Kootwijk het doel is en dat het niet uitmaakt op welke manier dat doel wordt bereikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden