Nieuwe bestemming Paleis Soestdijk: tuin of museum

In totaal zijn er 120 ideeën ingediend om het leegstaande Paleis Soestdijk een nieuwe bestemming te geven. Vier suggesties maken kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden: een botanische tuin, een koninkrijksmuseum, een internationaal handelshuis of een tentoonstellingsruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Paleis Soestdijk. Beeld anp
Paleis Soestdijk.Beeld anp

Minister Blok kondigde eerder dit jaar aan de bedenkers van de drie of vier beste ideeën voor paleis Soestdijk elk 100 duizend euro te geven om het voorstel verder uit te werken.

De winnaars werden maandag bekendgemaakt door de stichting Kastelen, Buitenplaatsen, Landgoederen (sKBL). Die stichting had zelf ook een plan gemaakt voor het leegstaande paleis, maar dat is niet uitgekozen. Er zijn 120 plannen ingediend.

Architectenbureau Mecanoo bedacht met anderen Eden Soestdijk, een grote botanische tuin waarin twee bijzondere kassen worden gebouwd. Staatsbosbeheer is een van de plannenmakers voor het Nationaal Ensemble, een museum over verleden, heden en toekomst van het Koninkrijk. Als het paleis een handelshuis wordt zou het ook een ontvangstlocatie voor handelsmissies en staatsbezoeken kunnen zijn. Alle plannenmakers willen Soestdijk ook toegankelijk houden voor publiek.

Paleis Soestdijk is in de zeventiende eeuw gebouwd als particuliere buitenplaats, maar is bijna steeds bewoond geweest door Oranjes. Juliana en Bernhard trokken er in 1937 in en woonden er tot aan hun dood in 2004. In 2006 stelde de Staat, eigenaar van het complex, het paleis open voor bezoek toen bleek dat de Oranjefamilie er geen belangstelling meer voor had. Renovatie van de verouderde residentie gaat meer dan 100 miljoen euro kosten.

Museum voor sculptuur

In ons land ontbreekt een nationaal museum-met-park voor sculptuur, een kunstvorm die zowel binnen als buiten gedijt, schreef jurist Charles Boissevain in een opiniestuk. 'Maak van Soestdijk een plek om het beste werk van de Nederlandse beeldhouwers permanent te laten zien.'

Geef Nationaal Historisch Museum nieuwe kans

Laten we oud plan weer uit de kast toveren: het Nationaal Historisch Museum moet gevestigd worden in Paleis Soestdijk. Dat schrijft Tom Leijte, Landelijk Voorzitter van de JOVD in een opiniestuk. 'Want hoe mooi het standbeeld van koningin Juliana en prins Bernhard in de voortuin van het paleis ook is, verder heeft Soestdijk helemaal niets met sculpturen te maken. Een herbestemming in een historische context is veel logischer.'

Op reportage in Soestdijk

'Dit is geen Versailles, dit is een calvinistisch huisje', merkt een 80-jarige belangstellende op. 'Dit laat zien hoe sober ze leefden: niet gierig maar zuinig, zonder overbodige luxe.' Een bezoeker uit Arnhem heeft minder woorden nodig. 'Dit is een kaal boerenpaleis.'

null Beeld Freek van den Bergh
Beeld Freek van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden