Nieuwe beelden opgedoken van politiearrestatie van Mitch Henriquez

In de strafzaak over Mitch Henriquez, die in 2015 om het leven kwam na een hardhandige politiearrestatie op een popfestival, zijn nieuwe beelden opgedoken. Daarop is te horen hoe omstanders uitspraken doen als: 'Helemaal bewusteloos. Er zit weinig leven in. Er zit helemaal geen leven meer in. Goed gedaan jongens, hij is helemaal bewusteloos.'

Wil Thijssen
Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. Beeld anp
Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld.Beeld anp

Ook is op de beelden volgens de advocaat te zien hoe een van de vijf agenten een bewegingsloze Henriquez omhoog trekt, terwijl een ander hem naar beneden duwt. 'Dat strookt niet met uitspraken van de politie dat de Arubaan zich tot het eind van zijn arrestatie verzette', aldus Richard Korver, advocaat van Henriquez' nabestaanden.

Bovendien zou op de beelden te zien zijn - ze zijn nog niet in de zittingszaal vertoond - hoe Henriquez' hoofd paars kleurt.

Korver eiste maandagochtend aanhouding van de zaak en opdracht aan het OM om de nieuwe beelden te onderzoeken. Ook stelt de advocaat dat de Rijksrecherche deze beelden mogelijk bewust voor de rechtbank heeft weggehouden. Hij verkreeg ze na inschakeling van een recherchebureau. 'De Rijksrecherche had deze originele, veel scherpere beelden ook kunnen krijgen', aldus Korver.

De rechtbank heeft besloten de zaak niet aan te houden, maar verzoekt advocaat Korver de beelden aan het dossier toe te voegen, zodat alsnog kan worden besloten of er wel of geen nader onderzoek moet worden verricht.

Familie Mitch Henriquez: 'Wij krijgen pas rust wanneer alle vijf agenten worden gestraft'
'Ik zal nu alles vertellen wat ik op mijn hart heb. Eerder lukte het me niet. Ik kon alleen maar huilen. Nu heb ik de kracht wel. Genoeg om te vertellen wat ons is overkomen. Ik hoop dat geen enkele andere moeder in Nederland hoeft mee te maken wat mijn gezin afgelopen 28 maanden heeft doorgemaakt', aldus de moeder van Mitch Henriquez in een interview met de Volkskrant. Lees dat stuk hier. (+)

4 BELANGRIJKE MOMENTEN OP EEN RIJ

Bijna 2 jaar na het voorval: strafzaak uitgesteld naar november 2017 door twijfels doodsoorzaak
De zaak over de dood van Henriquez wordt uitgesteld naar november dit jaar. Een deskundige trekt in een nieuw rapport een andere conclusie dan de forensisch patholoog. Niet verwurging, maar een hartritmestoornis zou de doodsoorzaak zijn. Door die nieuwe conclusie moet een derde deskundige uitsluitsel bieden.

Ruim een jaar na het voorval: twee agenten vervolgd voor dood Henriquez, wat deden zij fout?
Het Openbaar Ministerie vervolgt twee van de vijf agenten voor de dood van Mitch Henriquez. De agenten wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd. Vooral het gebruik van de nekklem wordt hen aangerekend: de Rijksrecherche oordeelde in november 2015 al dat de dood van Henriquez verklaard kan worden door het geweld van de agenten.

Een week na het voorval: wat gebeurde er met Mitch Henriquez?
Mitch Henriquez, op vakantie in Nederland om zijn zwangere dochter te bezoeken, wordt met flink geweld overmeesterd door de politie. Eén van de politiemannen klemt zijn armen om de nek van Henriquez, een ander houdt zijn benen vast. Een derde heeft een knuppel: wat gebeurde er op die bewuste avond met Mitch Henriquez?

Twee dagen na het voorval: Mitch Henriquez overlijdt na arrestatie, protesten in Schilderswijk lopen uit de hand
Op een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag wordt de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez hardhandig gearresteerd. Een dag later overlijdt hij in het ziekenhuis, waarop protesten in de Schilderswijk uit de hand lopen. Er worden vergelijkingen gemaakt met dodelijke arrestaties van zwarte inwoners in Amerika en ook de term etnisch profileren valt. De overheid stuntelt met verklaringen over de toedracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden