'Nieuwe beelden MH17 kunnen verdenking rebellen versterken'

De videobeelden die de Australische nieuwssite News Corp. heeft geopenbaard van de MH17-ramp kunnen van nut zijn voor het onderzoeksteam dat de toedracht van de ramp onderzoekt. Dat zegt defensiespecialist Ko Colijn van instituut Clingendael. 'Ze versterken het idee dat al vlak na de ramp werd geopperd: dat pro-Russische rebellen het toestel per ongeluk uit de lucht hebben geschoten.'

De Australische nieuwssite News Corp heeft nieuwe beelden gepubliceerd van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne.Beeld anp

Volgens Colijn is het moeilijk te zeggen of de video echt is, of in elkaar is geknutseld aan de hand van andere beelden. 'Dat kan ik zo niet beoordelen. Het geeft wel te denken dat de beelden precies aan de vooravond van de herdenking van de ramp opduiken. Maar de onderzoekers zullen moeten bepalen of ze met echte beelden of niet te maken hebben. Dat de gesprekken op de video in scène zijn gezet, zo vlak na de ramp, lijkt me onwaarschijnlijk.' Wel is duidelijk dat niet al het beeldmateriaal nieuw is. Tenminste een deel van de beelden, waarop te zien is dat een van de rebellen een gevonden rugzak leeg schudt, is vorig jaar al uitgezonden door de Britse omroep BBC.

In Grabovo in Oost-Oekraïne is vrijdag de herdenking van de slachtoffers van vlucht MH17 begonnen.

De ramp met vlucht MH17 heeft ook Oost-Oekraïners hard geraakt. Verslaggever Bert Lanting en fotograaf Daniël Rosenthal doen een jaar na de ramp verslag vanuit de dorpen waar het vliegtuig neerstortte.

En het uitgebreide MH17-dossier: lees aan de hand van reportages, interviews en nieuwsberichten van de Volkskrant, over een jaar vol ongeloof, woede en verdriet. Maar vooral: vragen.

Gevechtsvliegtuig

Maar of ze nu echt zijn of niet, in beide gevallen valt er wel wat uit de beelden op te maken. Uit het transcript van de complete video, die 17 minuten duurt, blijkt dat de rebellen op zoek waren naar een Sukhoi, een gevechtsvliegtuig dat door het Oekraïense leger wordt gebruikt. Ze lijken vervolgens verrast dat het om een passagiersvliegtuig blijkt te gaan.

Op de beelden zegt iemand op een gegeven moment: 'Zij hebben besloten om het zo te doen, zodat het lijkt alsof wij het vliegtuig hebben neergehaald.' Waarop de commandant zegt: 'Ik heb de macht, Oleg. Hou dat in je achterhoofd.' Het zijn volgens Colijn conversaties die mogelijk wat meer licht kunnen schijnen op de toedracht van de ramp. 'Ook kunnen mogelijk rebellenleiders en andere betrokkenen geïdentificeerd worden die op de beelden te zien zijn. Het kan slecht nieuws betekenen voor de pro-Russische rebellen en mogelijk uiteindelijk ook voor Rusland.'

Beeld anp

Rebellen

De door News Corp. gepubliceerde video zou zijn geschoten door pro-Russische rebellen. Er zijn rebellen te zien die vlak na het neerstorten van het toestel in het rampgebied rondlopen en met elkaar praten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die de toedracht onderzoekt, geeft geen commentaar op de beelden.

De ramp met vlucht MH17 vond vandaag een jaar geleden plaats. Over de hele wereld worden daarom herdenkingen gehouden.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden