Nieuwe beeldambassadeur

Koen Hauser (42) is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. De stichting Fotoweek maakte dit woensdag bekend tijdens een bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

AMSTERDAM - Presentator Wilfried de Jong maakte tevens het thema bekend van de tweede editie van de Fotoweek: Kijk! Mijn Geluk.

Koen Hauser volgt fotograaf Ilvy Njiokiktjien op, die het afgelopen jaar ambassadeur van de Nederlandse fotografie was. De keuze voor Hauser is verrassend. Waar Njiokiktjien met haar documentaire- en nieuwsfotografie voor onder meer NRC Handelsblad bijna automatisch een groot publiek bereikt, beweegt Hauser zich met zijn geconstrueerde beelden op de grens van (mode)fotografie en beeldende kunst voor een kleiner, specifieker publiek.

Toch is Hauser niet bang komend jaar vooral aan mensen te moeten uitleggen wat hij precies doet voordat hij toekomt aan zijn ambassadeurschap. 'Uiteindelijk ben ik ook vakfotograaf', zegt hij. 'Ik maak reclame- en modefoto's, dat is niet moeilijk te begrijpen.'

Net als Njiokiktjien zal hij een fotoserie maken binnen het thema van de Fotoweek. Daarvoor heeft hij de hulp van het publiek nodig, dat hij uitnodigt persoonlijke foto's van geluksmomenten naar hem op te sturen. Die foto's zal Hauser op geheel eigen wijze tot glamourfoto's bewerken. De serie wordt tijdens Fotoweek 2014 tentoongesteld op het internationale, tweejaarlijkse festival BredaPhoto.

De Fotoweek, een initiatief van fotomuseum Foam in Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, vindt plaats in september. Tien dagen lang dragen musea, fotoclubs en -winkels, bibliotheken en andere culturele instellingen door heel Nederland het thema uit. De Fotoweek wil duidelijk maken dat fotografie weliswaar alomtegenwoordig is, maar daardoor nog niet vanzelfsprekend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden