Nieuwe BBC-baas moet veel sussen

Met 81.320 pond sterling (117 duizend euro bruto) voor een vierdaagse werkweek mag het salaris voor de nieuwe bestuursvoorzitter van de BBC op het eerste gezicht lucratief worden genoemd....

Afgelopen weekeinde stond in de Britse kranten de personeelsadvertentie voor de nieuwe BBC-topman. De functie is vacant sinds Gavyn Davies ontslag nam op de dag van de publicatie van het Hutton-onderzoek, waarin de BBC ongenadig werd bekritiseerd vanwege foute berichtgeving.

Iedere Brit werd de mogelijkheid geboden te solliciteren. Hoewel Tony Blair ervoor zal willen waken te opvallend een van zijn politieke volgelingen te benoemen, zal de willekeurige burger weinig kans maken. Waarschijnlijker is dat de regering zelf actief werft en iemand uit het establishment kiest. Namen van Lords die hoge ogen gooien, doen al de ronde: van schrijver Lord Melvyn Bragg tot filmproducer Lord Puttnam en voormalig algemeen directeur Lord Birt. Ze krijgen concurrentie van de gelouterde BBC-presentatoren als David Dimbleby (Question Time) en David Attenborough (natuurprogramma's). Niemand weet of zij bereid zijn hun lucratieve werk op te geven voor een 'fooi' van nog geen ton.

De taak van de nieuwe bestuursvoorzitter is even zwaar als riskant. Niet alleen zal hij of zij een opvolger moeten benoemen voor de populaire algemeen directeur Greg Dyke, die een dag na Gavyn Davies gedwongen werd op te stappen, ook zal hij of zij de verstoorde verhoudingen tussen het personeel en de spindoctors van de regering-Blair moeten herstellen.

Ondanks manmoedige pogingen van de huidige directie over te gaan tot de orde van de dag, is de frustratie groot over het 'eenzijdige' oordeel van Hutton. John Humprys de Today-presentator die het controversi tweegesprek met Andrew Gilligan voerde waarbij de laatste Downing Street beschuldigde willens en wetens valse informatie in het Irakdossier te hebben opgenomen haalde deze week vernietigend uit naar Blairs voormalige perschef Alastair Campbell.

Humphrys hekelde diens triomfalisme na de publicatie van het Hutton-rapport. 'Het voelde als het schoppen naar iemand die in de goot ligt', aldus Humprys. De presentator beschuldigde Downing Street ervan herhaaldelijk te hebben geprobeerd tijdens het Irak-conflict op slinkse wijze de BBC te destabiliseren. 'Mogelijk dacht Campbell dat wij een makkelijk doelwit waren, omdat we afhankelijk zijn van de overheid.'

Humprys kritiseert ook de suggestie van de huidige waarnemend algemeen directeur dat de omroep weer 'verslag moet doen van nieuws en niet uit moet zijn op exclusieve verhalen'. 'Moeten wij onze scoops dan maar aan een ander medium geven?'

Greg Dyke legt zich nog niet bij zijn ontslag neer. De verongelijkte algemeen directeur zei deze week terug te willen keren in zijn oude functie. Hij weet dat de kans daarop heel gering is. Dyke kondigde aan, zijn woede van zich af te willen schrijven in een boek dat zijn kant van de affaire te belichten. Het boek zal in september verschijnen. Schrale troost is dat zijn voorschot vermoedelijk hoger is dan het jaarsalaris van de bestuursvoorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden