Nieuwe ballen!

Mijn wereldbeeld kantelt! Nance doet Lingo! In het kader van de netprofilering werd François Boulangé gedumpt en verhuisde het VARA-spelletje naar de TROS op Nederland 2....

Ocharme, die netprofilering! Weet u het nog: Nederland 1 wordt het 'verdiepende mensgerichte' net, Nederland 2 is uit op 'toegankelijkheid', Nederland 3 is vanaf nu vooral zeer 'cultureel progressief'. Potsierlijke consequentie: nu de TROS, vaste bespeler van het tweede net, niet langer de verplichting heeft kunst te programmeren, dropte de omroep haar documentairerubriek Kunst. . . omdat het moet! op Nederland 3 en doopte de omroep de serie om in Kunst. . . omdat het mag!

Ander gevolg: Nederland 3 stort, niet langer gehinderd door Lingo, al vanaf zeven uur een stortvloed informatie over de kijker uit. De binnenkort vertrekkende hoofdredacteur van de VPRO, H.M. van den Brink, veegde in deze krant vast maar de vloer aan met de netprofilering. 'Die had tot doel de kijkcijfers te verbeteren, maar ik voorspel dat dit najaar het marktaandeel van de publieke omroep lager zal zijn dan vorig najaar.'

Het zou me niks verbazen als hij gelijk krijgt. Ik heb gisteren een avondje proefgedraaid en ben nu al danig de kluts kwijt. Nederland 1 herhaalde - in het kader van de verdieping? - een aflevering van de comedy Toen was geluk heel gewoon. En Nederland 2, pretnet-in-spe, lokte de kijker niet alleen met Lingo en - het verhuisde - Toppop Yeah!, maar ook met heel veel, voor Nederland 1 bedoeld mensgericht denken. Doodzieke kinderen in de reportagereeks Kinderziekenhuis en mensen met een lelijk uiterlijk in EO's Man/Vrouw . De immer begripvolle Menno en Marion lieten tobbers aan het woord die gebukt gaan onder afwijzing en isolement. 'Ze willen tijdens de etenspauze niet naast je zitten', zei een vrouw met een ernstige huidafwijking.

Mislukte netprofilering? 'Kinderziektes', mompelen de bedenkers vast, 'dit is de eerste stap in de goede richting.' Maar de doorsnee kijker kiest niet voor óf mensgerichtheid (Net 1) óf pret (Net 2) óf cultuur (Net 3). Die laat zich niets gelegen liggen aan Hilversums paternalisme en stelt eigenzinnig zijn eigen kijk-menu samen.

Nance, gisteren, op haar allermonterst: 'Een nieuw gezicht en nieuwe ballen! Verandering van spijs doet eten!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden