Nieuwe baan: Henk Krol persoonlijk assistent europarlementariër Manders

Henk Krol, voormalig VVD-lid en afgetreden Kamerlid voor ouderenpartij 50Plus, heeft een nieuwe bijbaan. Hij is als persoonlijk assistent in dienst genomen door VVD-europarlementariër Toine Manders. Die werd door de VVD niet opnieuw kandidaat gesteld voor Europa en ontpopte zich eind vorig jaar als lijsttrekker voor 50Plus voor de Europese verkiezingen in mei.

Henk Krol in april vorig jaar in de Tweede Kamer. Beeld null
Henk Krol in april vorig jaar in de Tweede Kamer.

Sindsdien verricht Krol 'persoonlijke werkzaamheden' voor Manders, die daarvoor een deel van het assistentenbudget gebruikt waarover europarlementariërs kunnen beschikken. 'Hij leest thuis de media en scant me bijvoorbeeld relevante berichten door over 50Plus', zegt Manders.

Dat hij niet voor 50Plus, maar voor de VVD in het parlement werd gekozen, vindt hij geen bezwaar. 'De VVD vond het niet meer opportuun mij op de lijst te zetten. Daarna ben ik benoemd tot toekomstig lijsttrekker voor 50Plus. In overleg met de VVD heb ik zelfs mijn lidmaatschap opgezegd, omdat men het geen goed idee vond dat ik lid zou blijven.'

Manders blijft wel lid van de liberale fractie in het Europees parlement. Zijn voormalige Brusselse fractieleider Hans van Baalen (VVD) heeft geen probleem met zijn activiteiten. 'Toine Manders gaat zelf over het aanwerven van zijn personeel', laat hij weten.

Europarlemtariër Manders op een foto uit 2009. Beeld null
Europarlemtariër Manders op een foto uit 2009.

Het land der blinden
Krol en Manders komen uit dezelfde streek in Brabant en 'kennen elkaar al tientallen jaren', zegt het in Asten wonende Europarlementslid. 'Henk is een man waar ik nog veel van kan leren. Hij heeft zich teruggetrokken als Kamerlid en heeft een kleine verdiencapaciteit. Nu leidt hij me door het land der blinden. Als je net begint in een nieuwe partij, ken je niet iedereen.'

Krol legde zijn Kamerzetel neer nadat was gebleken dat hij als directeur van de Gay Krant geen pensioenpremie had afgedragen voor zijn medewerkers, waardoor die nauwelijks pensioen hebben opgebouwd. Als Kamerlid hekelde hij die praktijk van ondernemers. Ook dwong hij zijn voormalige medewerkers om over hun pensioengat te zwijgen.

De parttimefunctie levert Krol ongeveer 1.300 euro per maand op, denkt Manders. Oud-Kamerleden mogen naast hun wachtgeld een deel bijverdienen. 'Hij geeft deze bijverdienste keurig op.' Henk Krol was zelf niet voor commentaar bereikbaar.

Eigen EU-songfesitval
Zeven jaar geleden werkten Manders en Krol samen aan een initiatief om een eigen EU-songfestival op poten te zetten. Alleen de 27 EU-landen zouden eraan mogen meedoen, om de lastige concurrentie van niet-EU-leden te omzeilen. Het idee leek al te zijn gesneuveld voordat iemand het serieus kon nemen.

Toch was het ernstig bedoeld. Manders: 'Europa moet meer zijn dan wetgeving. Het moet ook beleving zijn. Daar zou dit goed in hebben gepast.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden