Nieuwe Arjen Robben is eindelijk in de maak

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

twaalfdeman@volkskrant.nl

Arjen Robben is zonder twijfel een van de beste voetballers van Nederland. Hij is ook een van de vervelendste.

Wie niet beter weet, denkt dat hij een Duitser is; geen moderne Duitser, zo eentje die je tegenwoordig vaak ziet en waar niet veel op aan te merken is, maar een ouderwetse. Tenminste, zo was het altijd.

Woensdag speelde Robben met Bayern München een geweldige wedstrijd tegen Barcelona. Hij scoorde, net zoals in de eerste wedstrijd, oogde topfit en bracht de verdediging van Barcelona voortdurend tot wanhoop.

Nog verrassender was het dat hij hartstochtelijk meeverdedigde. Vaak verdedigen aanvallers met zichtbare tegenzin, maar Robben was niet te houden. Vrolijk en onvermoeibaar rende hij van voor naar achter. Als hij een wielrenner was geweest, zou je er misschien van alles achter hebben gezocht.

In Barcelona toonde hij, net zoals een week eerder in München, een grote mate van solidariteit met zijn ploeggenoten. Het was moeilijk te geloven dat dit de zelfzuchtige voetballer was die iets minder dan een jaar geleden in Charkov 'hou je bek' schreeuwde tegen zijn coach.

Dat was nadat die coach, Bert van Marwijk, had geroepen dat hij moest meeverdedigen. Het was geen onredelijk verzoek, gezien de tegenstander (Portugal) en het belang van de wedstrijd (laatste groepsduel EK), maar Robben weigerde en schoffeerde Van Marwijk. Dat kon er ook nog wel bij, in Charkov waar het Nederlands elftal mede door het waardeloze spel van Robben een dieptepunt beleefde en na drie nederlagen beschaamd de koffers moest pakken.

Tien dagen voor de wedstrijd tegen Portugal was ik samen met Simon Zwartkruis van Voetbal International en Valentijn Driessen van De Telegraaf bij Robben aan tafel gaan zitten. Die tafel stond op het dakterras van Hotel Kossak waar de KNVB het zogenaamde 'Oranje in Oranzeria' organiseerde, interviewsessies met internationals.

De zon scheen in Krakau, de rivier glinsterde en iedereen was vol goede moed. Het EK moest nog beginnen. Robben zat er monter bij. Dat was een prestatie op zich, gezien de tegenslagen die hem in de voorafgaande maanden hadden getroffen.

Het interview begon met een inventarisatie van zijn leed. In april had hij in het cruciale competitieduel met Borussia Dortmund een strafschop gemist. Hetzelfde overkwam hem in mei in de (verloren) Champions Leaguefinale tegen Chelsea.

Drie dagen na die finale werd hij als speler van het Nederlands elftal uitgefloten door de supporters van Bayern München tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in de Allianz Arena. Door een blessure had hij in de eerste helft van het seizoen geen wedstrijden kunnen spelen. Over de gemiste kans in de WK-finale tegen Spanje durfden we niet eens te beginnen.

Robben maakte op het dakterras desondanks een volkomen ontspannen indruk. Hij gaf hoog op van zijn mentale kracht en zijn vermogen om het verleden te laten rusten. Ik geloofde hem maar half, maar zoals gezegd, het EK moest nog beginnen, alles was nog mogelijk en zijn optimisme werkte aanstekelijk.

Ook dit seizoen was hij langdurig geblesseerd. Eenmaal hersteld was er voor hem geen plaats meer in het elftal, tot vorige maand toen Kroos geblesseerd raakte. Robben keerde terug tegen Juventus, won met Bayern München zeven wedstrijden op rij en plaatste zich deze week voor de derde keer in vier jaar voor de Champions League-finale.

Dat is knap, zo'n comeback, na zoveel leed. Nog verrassender is dat hij nauwelijks nog lijkt op de egocentrische, aanstellerige voetballer met de irritante gebaartjes, de verongelijkte blik en de onbedwingbare neiging om zich na een duw schreeuwend ter aarde te storten.

In de Duitse pers werd zelfs gesproken over een metamorfose en een definitieve gedragsverandering. We mogen niet te vroeg juichen, maar het valt niet uit te sluiten dat Arjen Robben 2.0 eindelijk in de maak is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden