Nieuws

Nieuwe Amerikaanse shutdown lijkt afgewend na ‘principeakkoord’ over grensbeveiliging

Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres hebben een principeakkoord bereikt om een nieuwe sluiting van de overheid te voorkomen. Het is echter onduidelijk of president Trump het zal steunen.

De Republikeinse senator Richard Shelby zegt dat er een principeakkoord is bereikt over financiering van de grensbeveiliging.Beeld EPA

Het akkoord bevat niet de 5,7 miljard dollar die Trump al maanden wil hebben voor de bouw van de muur aan de grens met Mexico. Er wordt bijna 1,4 miljard uitgetrokken voor beveiliging van de grens met hekken.

Trump heeft nog niet gereageerd op het compromis dat beide partijen afgelopen nacht bereikten om sluiting van de overheid vrijdag te voorkomen. De Republikeinse onderhandelaar Richard Shelby was echter optimistisch. ‘Wij geloven dat zij (Trump en zijn staf, red.) het zullen steunen, gezien de ruimte die zij ons hebben gegeven bij de onderhandelingen’, aldus Shelby. ‘Wij hopen het.’

Volgens het akkoord wordt 90 kilometer van de grens, in de Rio Grande-vallei in Texas, beveiligd met hekken om te voorkomen dat illegalen de VS binnenkomen. Het geld is bedoeld voor dit begrotingsjaar, dat in oktober eindigt. Het is aanzienlijk minder dan het Witte Huis eist, dat zo’n 215 kilometer grens wil beveiligen.

President Trump bezocht maandag El Paso in Texas waar hij opnieuw aandrong op bouw van de grensmuur.Beeld AFP

Extra grenswachten

Verder wordt bij het principeakkoord de controle bij grensdoorgangen verbeterd met nieuwe technologische middelen en komen er extra grenswachten. Ook wordt er meer geld uitgetrokken voor humanitaire hulp aan migranten bij de grens, een eis van de Democraten.

De onderhandelingen leken in het weekeinde te mislukken omdat de Democraten eisten dat het aantal detenties van migranten zou worden beperkt. De Democraten gaven maandag echter toe op dit punt. ‘Het vooruitzicht van een nieuwe shutdown, zo dichtbij, bracht ons bij elkaar’, aldus de Republikeinse onderhandelaar Shelby. ‘Wij wilden niet dat het opnieuw zou gebeuren.’

Trump hield een bijeenkomst in de grensstad El Paso in Texas kort nadat in Washington het akkoord was bereikt. Hij ging echter niet in op het compromis. ‘Wat er ook gebeurt: de muur wordt hoe dan ook gebouwd’, zei de president. ‘Misschien wordt er vooruitgang geboekt, misschien niet.’

Aanhangers van de Democraat Beto O'Rourke (hij deed vorig jaar een mislukte gooi naar een senaatszetel) doen maandag mee aan een Mars voor de Waarheid in de grensstad El Paso.Beeld AFP

‘Onterechte angst’

Zo’n tweehonderd meter verderop in El Paso hield de Democraat Beto O’Rourke, die een presidentskandidatuur overweegt, een tegenbijeenkomst. Hij riep dat de president ‘leugens’ en ‘onterechte angst’ voor migranten gebruikt om de bouw van de muur mogelijk te maken.

Voordat Trump naar Texas vloog, overlegde de president met zijn staf over de onderhandelingen die in het Congres werden gevoerd. Hij hekelde de eis van de Democraten om minder door de immigratiecontroledienst ICE opgepakte migranten gevangen te zetten.

Er zitten nu 49 duizend migranten opgesloten. ‘Niet alleen willen de Democraten ons geen geld geven voor de muur, ook willen zij ons niet de ruimte geven om moordenaars, criminelen, drugshandelaren en mensensmokkelaars vast te zetten’, aldus Trump.

De prijs van de shutdown

De shutdown van de Amerikaanse overheid heeft grote gevolgen voor de gewone Amerikaan. Dit is hoe Amerikanen de prijs van het gekibbel in de Senaat betalen.

Flexibiliteit is het laatste dat de Amerikaanse president Donald Trump toonde, de afgelopen weken. Terwijl hij dat toch predikte in zijn boek The Art of the Deal. Zou Trump zijn eigen boek nog wel eens teruglezen?

De shutdown draait om betere grensbewaking om de migratiecrisis aan de Amerikaanse zuidgrens op te lossen. Onze Zuid-Amerikacorrespondent Marjolein van de Water tekende het verhaal van migrant Arnovis Portillo op, exemplarisch voor de huidige situatie.

Wat gebeurt er met de migranten die aan de grens worden afgewezen? Een groot deel strijkt neer in het Mexicaanse Tijuana. Van oudsher een stad van migranten, maar ook hier steekt de vreemdelingenhaat de kop op, want toeristen blijven weg. Bang voor de migrantenkaravaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden