Nieuwe affaire brengt Clinton in het nauw

Tot grote verontwaardiging van president Clinton onderzoekt de onafhankelijke openbare aanklager Kenneth Starr of de president een affaire met Monica Lewinsky, een 24-jarige stagiaire op het Witte Huis, in de doofpot heeft willen stoppen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Het nieuws dat Starr, die een reeks van schandalen onderzoekt waarbij de Clintons zijn betrokken, zijn speurtocht heeft uitgebreid met deze zaak bracht de president woensdag in ernstige verlegenheid.

De opwinding in Washington was groot en overschaduwde volledig de bezoeken van premier Netanyahu en PLO-leider Arafat. De president ontkende onmiddellijk 'een oneerbare relatie' met de stagiaire te hebben gehad. En met nog meer nadruk ontkende hij de vrouw onder druk gezet te hebben onder ede te liegen over haar contacten met hem.

Het onderzoek van de onafhankelijke aanklager richt zich niet op de relatie zelf - er is geen wet die de president verbiedt buitenechtelijke relaties te onderhouden -, maar wel op het beïnvloeden van een getuige en het tegenwerken van een juridisch onderzoek.

Lewinsky is namelijk onder ede verhoord door de advocaten van Paula Jones, de vrouw die de president heeft aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Het advocatenteam van Jones stroopt het land af op zoek naar vrouwen die een relatie met Clinton hebben gehad om in de rechtszaak straks 'een patroon van seksueel machtsmisbruik' te kunnen aantonen.

Tijdens het verhoor onder ede heeft Lewinsky ten stelligste ontkend dat zij een relatie met Clinton heeft gehad. Volgens de advocaten van Paula Jones heeft Clinton via zijn vriend, golfpartner en adviseur Vernon Jordan Lewinsky aangemoedigd die affaire te ontkennen. Zij zou dus onder druk van de president valse verklaringen hebben afgelegd en meineed hebben gepleegd. Dat zijn ernstige vergrijpen, zowel van Lewinsky als van de president, die er om afgezet kan worden.

De vermoedens dat de stagiaire, die op het Pentagon werkt meineed heeft gepleegd zijn gebaseerd op bandopnames van gesprekken tussen Lewinsky en een zekere Linda Tripp, een voormalige medewerkster van het Witte Huis. Tijdens die gesprekken zou Lewinsky zeer openhartig hebben gesproken over haar relatie met de president. Wat zij niet wist was dat Tripp een verborgen bandrecorder en een microfoon bij zich had. Alle details over de anderhalf jaar durende affaire van Lewinsky met Clinton zouden volgens bronnen van The Washington Post, The Los Angeles Times en ABC News op band staan.

Op grond van die banden heeft Kenneth Starr aan het panel van drie onafhankelijke rechters die toezien op het correcte verloop van zijn onderzoek toestemming gevraagd zijn speurtocht uit te breiden. De onafhankelijke aanklager is een machtig man, maar hij moet volgens de wet voor het uitbreiden van zijn onderzoek altijd toestemming vragen. Die toestemming heeft hij vrijdag gekregen en dat betekent dat er concrete aanwijzingen zijn dat Lewinsky heeft gelogen. De vraag is natuurlijk of bewezen kan worden dat zij onder druk is gezet door de president. De vrouw was gisteren volgens haar advocaat te geëmotioneerd om in het openbaar te reageren.

Starr wroet al drieëneenhalf jaar in Clintons financiële verleden (de Whitewater-zaak) en onderzoekt ook de zaak van de op het Witte Huis rondslingerende FBI-dossiers van prominente Republikeinen en Travelgate. Klein grut vergeleken bij de jongste aantijgingen. Sinds Watergate is het in de doofpot stoppen van een schandaal en het tegenwerken van juridisch onderzoek een vergrijp dat bestraft kan worden met gedwongen aftreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden