Nieuwe Adel, investeer eens in woningen voor lagere inkomens

De ingezonden brieven van donderdag 29 juni.

Redactie
Maya Meijer, de koopster van paleis Soestdijk. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Maya Meijer, de koopster van paleis Soestdijk.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Brief van de dag: nieuwe adel, noblesse oblige!

Wat een sympathieke dame, Maya Meijer, die oude panden opkoopt, er fors in investeert en ze weer 'teruggeeft' aan de samenleving in de vorm van cultuur en horeca (Ten eerste, 27 juni (+)). De Westergasfabriek, hier in Leiden het Scheltemacomplex, in Maarssen het kloostercomplex Doornburgh waar mijn man vaak op bezoek ging bij zijn tante, kanunnikesse van het Heilig Graf: een gemeenschap die behoort tot een kloosterorde die in 1099 werd gesticht in Jeruzalem. Mensen als de heer en mevrouw Meijer vormen de Nieuwe Adel; ze hebben geld (gemaakt), en daardoor maatschappelijke invloed en een bepaalde levensstijl. Schept dat ook niet wat verplichtingen, vraag ik mij af? Hoe lovenswaardig ook om te investeren in cultuur, ik zou deze dame en haar mederijken met durfkapitaal willen vragen om ook eens te investeren in (huur)woningen voor de lagere inkomens. Er zijn al zoveel hotelkamers en woningen voor het hogere marktsegment, zij hebben keus genoeg, zowel in de stad als in de provincie. Maar aan goedkope huurwoningen (tot ongeveer 500 huur per maand) en aan goedkope koopwoningen (tot 250 duizend euro) is een groot tekort. De overheid en de marktwerking hebben het erbij laten zitten. Misschien kan de Nieuwe Adel een handje helpen?

Ellen de Jong, Leiden

Tekort aan ict'ers, mooi niet

Tekort aan ict'ers (Ten eerste, 28 juni (+)) . Is dat daadwerkelijk zo? Een korte tijd geleden werd ik bijna binnengehaald bij een grote 'uitzendorganisatie' van ict'ers, maar helaas was ik niet meer 'detacheerbaar'. En om me een korte training te geven zodat ik dat wel weer was, nee hoor, er moest meteen geld worden gemaakt. Dus al die tekorten in de ict, het zou wat. Omschrijf het liever als 'tekorten aan mensen die net precies dat ene trucje beheersen dat momenteel in de mode is'.

Ook in de ict gaat het om de poppetjes. Je bent een wegwerpartikel geworden, zoals overal. De hype dat autisten zo goed zouden kunnen programmeren is alweer voorbij (want in z'n algemeenheid gewoon niet waar). Dus maar weer over een andere boeg gegooid. Tekorten, zowel in de ict als in het onderwijs, bestaan gewoon niet.

Met een half miljoen werkzoekenden, een miljoen zzp'ers en minimaal één nugger (niet uitkeringsgerechtigde, red.) als ondergetekende, is er nog meer dan genoeg personeel.

D. J. C Braggaar (neerlandicus én ict'er), Assen

Ict-projectmanager Sarah Nadif. Beeld Aurélie Geurts
Ict-projectmanager Sarah Nadif.Beeld Aurélie Geurts

Trump en waarden

Ik val van mijn stoel als ik lees dat de directeur van de Transatlantic Christian Council met droge ogen beweert dat hij achter het beleid van Trump staat, omdat diens standpunten 'dicht zouden liggen' bij de christelijke waarden van de directeur (Ten Eerste, 28 juni (+)). Als er iets mijlenver afligt van christelijke waarden (ik noem er maar één: barmhartigheid), dan zijn het wel de standpunten van de huidige president van de Verenigde Staten. Onverdroten gaat meneer verder. Iets over transgenders die geen toegang mogen hebben tot mannen- én vrouwentoiletten. En ten slotte: 'Als de overheid een zorgverzekering verplicht stelt, voelen mensen geen verantwoordelijkheid meer om voor elkaar te zorgen'. Waar haalt hij die kortzichtige 'visie' vandaan? Weet hij niet hoeveel mensen er zijn die helemaal geen medische verzorging kunnen betalen, ook niet als de buurvrouw pannetjes soep komt brengen? Ik mag toch godbetert hopen dat deze directeur op eigen titel spreekt en niet namens de hele Transatlantic Christian Council.

Jacqueline Verhoek, Hengelo

Hoi, we krijgen 5G

Groningers krijgen 5G als doekje voor het bloeden (Ten eerste, 28 juni (+)). Ik vraag mij wel af hoe dat die meer dan 170 (haar)scheuren in ons huis gaat repareren, of gaat garanderen dat wij ons huis weer kunnen verkopen tegen een marktconforme prijs. Het oplossen van het échte probleem hier in Groningen, de gaswinning dus, wordt niet eens geopperd. Ik weet wel wie de winnaars zijn: de bedrijven die met het geld uit de pot van Economic Board lekker aan de slag gaan.

D. de Klonia, woont 1.500 meter van de productiefste boorput van heel Groningen, Bierum

Wilco Stollenga met een van zijn drones op het familiebedrijf bij Eppenhuizen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Wilco Stollenga met een van zijn drones op het familiebedrijf bij Eppenhuizen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Leve het Engels

Felix Huygen meent dat het Engels de kwaliteit van het hoger onderwijs vernielt (O&D, 28 juni). Nu ben ik het met hem eens dat het weinig zin heeft Nederlandse taal en cultuur in het Engels te geven, maar ik ben juist blij dat mijn opleiding grotendeels in het Engels was. Zo heb ik al vroeg kunnen oefenen in de mondelinge en schriftelijke vaardigheden, waardoor het presenteren op congressen en het schrijven van artikelen me nu redelijk goed afgaat. Toegegeven, het heeft niet de kwaliteit van de laatste pianosonate van Schubert, maar lang niet iedereen kan ingewikkelde zinsconstructies waarderen. Nederlandse wetenschappers worden hier in Duitsland geprezen om hun simpele, maar begrijpelijke Engels.

Helga van der Jagt, PhD student, Bremen (Duitsland)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden