Nieuwe aanval van klokkenluider op EU

Paul van Buitenen hekelt anti-fraudedienst van parlement...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL Op de kop af tien jaar nadat hij met de onthullingen kwam die tot de val van de Europese Commissie leidden, heeft europarlementariër Paul van Buitenen opnieuw de aanval geopend op het Europese establishment.

In het Europees Parlement presenteerde de voormalige klokkenluider dinsdag een rapport waaruit moet blijken dat er van alles mis is bij OLAF, de anti-fraudedienst van de EU. Ironisch is dat OLAF juist in het leven werd geroepen na de val van de Commissie-Santer. Die moest aftreden nadat de Franse commissaris Cresson in opspraak was geraakt wegens fraude.

Volgens Van Buitenen, die vier jaar geleden met de anti-corruptiepartij Europa Transparant in het europarlement kwam, weigert OLAF een onderzoek in te stellen naar de Duitse europarlementariër Brok. Die zou te nauwe banden met een mediaconcern hebben.

De anti-fraudedienst heeft volgens Van Buitenen ook verzuimd een onderzoek in te stellen naar de Franse onderdirecteur van een met Europees geld gefinancierd centrum in Mali. De Afrikaanse directeur daarvan was wel wegens corruptie aangepakt. Grootste probleem is volgens Van Buitenen dat het toezicht op de dienst niet werkt.

Een woordvoerder van OLAF sprak de aantijgingen tegen. Volgens hem heeft OLAF het Europees Parlement zelf voorgesteld een onderzoek naar de nevenactiviteiten van Brok te beginnen. Bovendien loopt er wel een onderzoek naar de Franse onderdirecteur van het centrum in Mali, zei hij.

De woordvoerder ontkende dat dat onder druk van Van Buitenen is gebeurd. Inge Gräszle, die voor het parlement OLAF in de gaten houdt, noemde het rapport een ‘herhaling van oude, ongefundeerde beschuldigingen’.

Van Buitenen kondigde aan dat hij binnenkort met nieuwe onthullingen zal komen. Ditmaal over de bouw van het Europees Parlement. ‘De bouw van het Europarlement in Brussel kostte 2 miljard euro. Dat gebeurde zonder openbare aanbesteding.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden