Nieuwe aanval Labour-prominenten op Blair

De Britse premier Tony Blair ligt opnieuw zwaar onder vuur vanuit zijn eigen Labour-partij. Een aantal prominenten oefent vernietigende kritiek uit op het leiderschap van Blair en zijn beleid....

ANP

In de redactieraad van Renewal zitten verscheidene kabinetsleden, samen met Blair zelf overigens. Ook hebben daarin twee bekende critici van Blair zitting: de voormalige ministers Clare Short en Robin Cook.

Renewal beschuldigt Blair ervan de levensvatbaarheid van Labour te ondermijnen, evenals het vertrouwen van het publiek in de politiek. Ook zou de premier een economische ideologie aanhangen die in vrijwel niets verschilt van de ideeën van de Conservatieve Partij.

Volgens de opsteller van het commentaar realiseert de partijtop zich nauwelijks in welk een 'groot vacuüm' hij leeft. Kiezers en leden keren zich af van partij en de politiek en zien te weinig verschil met het verleden na twee termijnen Labour en Blair. Partijleden lopen in stilte weg en laten een 'lege huls' achter, aldus Renewal.

Daarnaast krijgt de premier er opnieuw van langs voor zijn overenthousiaste deelname aan de oorlog in Irak. 'Tragisch genoeg lijkt Blair nog steeds te denken dat als hij het nog een keer kan uitleggen, wij het wel zullen begrijpen. Maar Tony, de boodschap is wel doorgedrongen, maar wij accepteren haar gewoon niet'. Irak is volgens het blad een 'fundamentele vertrouwensbreuk, een demonstratie van arrogantie en strategische blunders waarvoor de partij als geheel de prijs moet betalen'.

Renewal denkt dat de partij met 'kroonprins' Gordon Brown, die de fakkel van Blair vroeg of laat zou moeten overnemen, beter af is. De huidige minister van Financiën is meer een sociaal-democraat dan Blair en de partij zou 'meer zichzelf' zijn onder zijn leiding. Het commentaar vraagt Brown wel zijn plannen voor een mogelijk toekomstig beleid nu al voor het voetlicht te brengen.

.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden