Nieuwbouwhuizen straks zonder gasaansluiting

Er moet een einde komen aan de wettelijke plicht om nieuwbouwhuizen te voorzien aan aardgasleidingen. Door de opmars van duurzame energie kunnen gasnetten in nieuwe woonwijken een nutteloze investering worden. Dat zegt netbeheerder Stedin, verantwoordelijk voor gas- en stroomleidingen van 2 miljoen klanten in Zuid-Holland en Utrecht.

Werkzaamheden aan het gasnet in de buurt van Schiphol. Beeld anp

De beheerders van energienetten zijn nu nog verplicht elke nieuwbouwwoning aan te sluiten op het gasnet, wanneer bijvoorbeeld de projectontwikkelaar daar om vraagt. Elk jaar worden zo 40 duizend nieuwe Nederlandse woningen aangesloten op aardgas. Dat vergt volgens Stedin een investering van 100 miljoen euro.

Die verplichting begint te knellen met plannen om de energievoorziening van woningen zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken, vindt directeur strategie en innovatie David Peters van Stedin. 'Wie CO2-neutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving. Het is zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet terwijl er betaalbare alternatieven zijn. Bouwen zonder gasketel kan allang, en zou de nieuwe norm moeten worden.'

Het gasloos maken van woonwijken is een belangrijke stap om het gebruik van fossiele energie terug te dringen, oordeelt ook de Stichting Natuur en Milieu. Vorige maand presenteerde deze organisatie een scenario waarin binnen twintig jaar 90 procent van alle bestaande huishoudens van het gasnet wordt losgekoppeld. Dat is technisch mogelijk en een belangrijke bijdrage aan het klimaatneutraal maken van het Nederlandse energieverbruik.

Sinds 2010 zijn enkele tientallen nieuwe nieuwbouwwijken gebouwd zonder gasaansluiting, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Economische Zaken. Duizenden inwoners van Zutphen tot Schiermonnikoog tot Almere en Den Bosch koken sindsdien op duurzame elektrisch stroom en verwarmen hun huizen via duurzame warmtepompen, aardwarmte of een collectief warmtenet.

Het jongste aardgasloze project komt in de Utrechtse nieuwbouwwijk Haarrijn, waar 650 energiezuinige woningen zullen worden gebouwd die volledig elektrisch zijn.

Duurzame bouwplannen

Als gemeenten en projectontwikkelaars het eens zijn over duurzame bouwplannen, is het weglaten van de gaskraan geen probleem. Maar ook als één van die partijen er om vraagt, zouden netbeheerders gerechtigd moeten zijn dat verzoek te weigeren. 'Bijvoorbeeld als we verwachten dat er over tien jaar al geen gebruik meer zal worden gemaakt van die infrastructuur', zegt Koen de Lange van Stedin.

Gasleidingen gaan nu veertig jaar mee en worden over die periode ook financieel afgeschreven. Nu het overheidsbeleid is om alle Nederlandse woningen in 2050 klimaatneutraal te maken, is er grote kans dat die investering niet meer kan worden terugverdiend, zegt De Lange. 'De rekening komt uiteindelijk terecht bij degenen die nog wel een aansluiting hebben of moet worden omgeslagen over iedereen.'

Minister Kamp (Economische Zaken) voelt wel voor een versoepeling van de aansluitplicht, liet hij weten op bijeenkomsten van de maandag afgesloten Energiedialoog waarin de meningen van experts en publiek is gepeild over de verduurzaming van de energievoorziening. Ook andere nationale netbeheerders vroegen daarin om afschaffing van de aansluitplicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden