Nieuwbouw in het slop

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 15 procent gedaald als gevolg van de strengere hypotheekeisen. Dit meldt Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars.

AMSTERDAM - De markt voor nieuwbouwwoningen was in 2010 juist flink hersteld na het rampjaar 2009, meldt Neprom. In 2010 werden per kwartaal gemiddeld 7.500 nieuwe woningen verkocht, eenderde meer dan in het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van dit jaar is de verkoop echter opnieuw teruggezakt naar ongeveer 6.600 nieuwe woningen. In het tweede kwartaal zal de verkoop naar verwachting verder terugzakken naar 5.000 woningen. Dat is de helft van het aantal woningen dat per kwartaal werd verkocht voor het uitbreken van de crisis.


Volgens Neprom moeten de strengere financieringsregels van tafel om de woningmarkt uit het slop te trekken. Vooral de eis aan het eind van de looptijd 50 procent van de hypotheeklening af te lossen, zou starters afschrikken. De projectontwikkelaars vinden dat kopers van een nieuwbouwwoning juist meer hypotheekruimte zouden moeten krijgen. De fors lagere energielasten in nieuwbouw rechtvaardigen een extra hypotheekruimte van 20 duizend euro, aldus Neprom-voorzitter Wienke Bodewes.


Maandag pleitte Rabobank-topman Piet Moerland in Het Financieele Dagblad voor ruimere hypotheekregels voor starters. Banken zouden net als vroeger meer vrijheid moeten krijgen om de risico's voor starters en zelfstandigen in te schatten. Nu de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de regels universeel heeft aangescherpt, durven banken aan deze consumenten nauwelijks meer een lening te verstrekken, zo signaleert Moerland. In ruil voor meer maatwerk voor de hypotheekverstrekker moeten banken werk maken van het terugdringen van de aflossingsvrije hypotheek, vindt Moerland. Hypotheekvormen waarbij de hypotheekrenteaftrek maximaal wordt uitgemelkt, zoals de spaarhypotheek, zullen uiteindelijk verdwijnen.


De oproep van Moerland kreeg dinsdag steun van ING, ABN Amro en SNS Reaal. De banken zijn unaniem van mening dat er een 'integrale oplossing' moet komen voor de vastgelopen woningmarkt. De banken willen binnenkort aan tafel met de toezichthouders en verantwoordelijke ministeries voor een nationaal overleg. Hierbij moet niet alleen gesproken worden over de eisen aan hypotheekleningen, maar ook over de huurmarkt en de hypotheekrenteaftrek.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden