Nieuw-Zeeland getroffen door aardbeving

De aardbeving die zaterdagochtend vroeg het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland trof, heeft in de regio Canterbury grote schade aangericht. Gebouwen in het centrum van Christchurch, een stad met 400 duizend inwoners, zijn geheel of gedeeltelijk ingestort.

Van onze medewerker Henrico Prins

Het epicentrum van de beving, die even na halfvijf ’s ochtends (lokale tijd) plaatsvond, lag dertig kilometer ten westen van Christchurch. Een handvol mensen raakte zwaargewond. Bij ziekenhuizen meldden zich tientallen mensen met kleine verwondingen. Volgens de eerste ramingen kan de schade oplopen tot 2 miljard Nieuw-Zeelandse dollar, ruim een miljard euro.

Tijdstip

Dat er geen doden vielen, wordt mede toegeschreven aan het tijdstip van de beving. Winkels en kantoren in het op dit tijdstip uitgestorven stadscentrum leken het zwaarst getroffen. Vooral gebouwen van baksteen moesten het ontgelden. Verreweg de meeste woonhuizen in Nieuw-Zeeland zijn opgetrokken uit hout, mede met het oog op het aardbevingsrisico.

Het land ligt midden op een belangrijke breuklijn in de aardkorst. Christchurch bevindt zich, met het grootste gedeelte van het Zuidereiland, op de Pacifische plaat. Die drukt voortdurend aan tegen de Indo-Australische plaat, aanleiding voor de duizenden bevingen die jaarlijks in Nieuw-Zeeland worden geregistreerd. Meestal zijn ze nauwelijks voelbaar.

De aardbeving van zaterdag is de ernstigste in het land sinds die in Hawke’s Bay in 1931, waarbij in een dunbevolkt gebied 250 mensen om het leven kwamen. Vorig jaar juli werd voor de zuidkust van het Zuidereiland weliswaar nog een beving gemeten van 7,8 op de schaal van Richter, maar die richtte nauwelijks schade aan in de verafgelegen, goeddeels onbewoonde regio.

Bewust

De Nieuw-Zeelandse bevolking is zich goed bewust van de gevaren die een aardbeving met zich meebrengt, maar lijkt nog alerter op het gevaar van een tsunami. Onmiddellijk na de beving stapten inwoners in de auto om hoger gelegen gebieden rondom het aan de kust gelegen Christchurch op te zoeken. Al snel werd duidelijk dat het gevaar van een tsunami was geweken. Wel wordt gewaarschuwd voor ernstige naschokken. De grootste zorg gold zaterdagochtend de toestand van het waterleidingnetwerk en het rioleringsstelsel, waarvan wordt aangenomen dat die op cruciale plaatsen beschadigd zijn geraakt.

Voor het zwaarst getroffen deel van de stad is een avondklok afgekondigd. De verwachting is dat de herstelwerkzaamheden zullen worden bemoeilijkt door de zware storm die voor de komende dagen wordt voorspeld.

Ingestort huis in Christchurch. (EPA) Beeld
Ingestort huis in Christchurch. (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden