Nieuw wijkverbod moet reljeugd weren

Minister Hirsch Ballin (CDA) van Justitie werkt aan een nieuw wettelijk wijkverbod om probleemjongeren ook bij kleine vergrijpen die niet tot een celstraf leiden, uit een buurt te kunnen weren....

Hirsch Ballin maakte de nieuwe maatregel woensdag bekend in Gouda. Daar presenteerde hij de resultaten van de extra inzet van zes rechercheurs sinds Gouda afgelopen september het middelpunt werd van een felle discussie over jonge Marokkaanse amokmakers.

Busbedrijf Connexxion weigerde toen nog langer in de Goudse wijk Oosterwei te rijden, door de talloze bedreigingen van Marokkaanse jongeren aan het adres van chauffeurs.

Met de hulp van zes extra rechercheurs – geleend van de Koninklijke Marechaussee – zijn 200 van de 500 zaken die nog op de plank lagen, weggewerkt. Volgens korpschef Jan Stikvoort heeft dat tot 180 extra aanhoudingen geleid. Het ging vooral om overvallen en geweldplegingen. Het politiekorps Hollands-Midden kampt met een groot tekort aan personeel. Hirsch Ballin zegde toe dat de extra rechercheurs voorlopig nog in Gouda kunnen blijven.

De CDA-bewindsman heeft hoge verwachtingen van het nieuwe wijkverbod dat rechters kunnen gaan opleggen. ‘Winkeliers klagen dat het bij diefstal vaak om dezelfde personen gaat. Als we die voor enige maanden of een jaar de toegang tot een winkelcentrum ontzeggen, gebeurt dat niet meer. Een hele gerichte, effectieve aanpak’, verklaart Hirsch Ballin. Nu nog kan een wijkverbod alleen worden opgelegd als voorwaarde bij een voorwaardelijke celstraf.

De relschoppers kunnen wel in de buurt blijven wonen, maar ze kunnen niet meer terecht op hun oude hangplekken. Duiken ze toch op in de buurt, dan pakt de politie ze onmiddellijk op.

Ook korpschef Stikvoort van de politie Hollands Midden is enthousiast. ‘Met een gebiedsverbod kunnen we effectiever en sneller optreden. We moeten er niet alle heil van verwachten, maar je kunt relschoppers wel meteen uit de scene halen.’

Hirsch Ballin gaat komende week met de politie en het Openbaar Ministerie overleggen over de uitwerking. Zijn woordvoerder kon nog niets zeggen over de termijn waarop de maatregel ingaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden