Nieuw weerbericht van BBC maakt Schotten woedend

Britten praten tegenwoordig niet alleen eindeloos over het weer, ze ruziën er nu zelfs over. Schotland en het noorden van Engeland vinden dat zij in de weersvoorspellingen van de BBC te weinig aandacht krijgen in vergelijking met het zuiden van het land....

Van onze correspondent Peter de Waard

De afgelopen week werd de BBC overstroomd met vierduizend woedende reacties van Schotten en Engelsen uit het noorden van het land die boos waren op de nieuwe weerkaart van de omroep.

Sinds enkele weken staan de weermannen en -vrouwen van de BBC voor een nieuwe driedimensionale weerkaart, waarop de traditionele wolken en zonnetjes zijn vervangen door blauwe regendruppels en donker- en lichtgekleurde droge bruine plekken.

De presentator van het weer stapt over de driedimensionale kaart van de ene naar de andere kant van het land. Door de hoek waarop de kaart wordt vertoond, lijkt het zuiden groter en het noorden kleiner te zijn geworden. Daarnaast is er ook kritiek op de kleur van de kaart. Het Verenigd Koninkrijk wordt niet langer getoond als een green en pleasant land, maar als een soort woestijn van licht- en donderbruin gekleurd zand.

De BBC heeft tot nu toe geweigerd de kleur te veranderen, maar is wel bereid de hoek waaronder de kaart wordt getoond aan te passen, onder grote politieke druk.

De Scottish National Party (SNP) had de nieuwe weersvoorspelling ‘idioot’ en ‘krankzinnig’ genoemd en er een motie over ingediend in het Lagerhuis. ‘Gelukkig heeft een Schotse windhoos het verstand teruggebracht bij de BBC’, verklaarde SNP-leider Alex Salmond afgelopen weekeinde.

Maar hij zei dat de aanpassingen niet ver genoeg gaan. ‘Het is een overwinning voor de Schotten, maar het is pas de eerste slag. De Schotten vinden het ook niet leuk dat op de nieuwe kaart de windsnelheden en de luchtdruk niet meer worden vermeld. Die informatie is cruciaal.’

Het ontbreekt er nog maar aan dat de SNP de BBC de schuld geeft van het weer in het land zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden