Nieuw voorstel bezuiniging orkesten

Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media is niet tevreden met de voorstellen die ze op tafel heeft gekregen voor haar bezuiniging op de omroeporkesten....

In een brief aan de Raad voor Cultuur vraagt ze de Raad ook een radicalere optie te bestuderen, neerkomend op een complete opheffing van het Radio Symfonie Orkest. Dat levert 7,5 miljoen euro op, 2 miljoen meer dan de varianten van de Publieke Omroep en van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

In het voorstel van de TROS, de AVRO en collega-publieke omroepen fuseert het Radio Kamerorkest met het Radio Symfonie Orkest, waarbij enkele tientallen banen verdwijnen. Andere omroeporkesten en het Groot Omroepkoor gaan er in dat voorstel kaasschaafsgewijs op achteruit, door inleveren van salaris.

Het Muziekcentrum, beheerder van de omroeporkesten, wil het Kamerorkest sparen en de salarissen van omroepmusici op peil houden. Het heeft een variant ingediend waarin het (grotere) Radio Symfonieorkest voor een deel naar huis wordt gestuurd, en voor een ander deel de gelederen versterkt van het Radio Filharmonisch en het Radio Kamerorkest.

Van der Laan, die gevraagd had om voorstellen tussen 5,5 en 7,5 miljoen euro, wil 'liever meer dan minder' bezuinigen. Met het wegsturen van het Radio Symfonie Orkest zou ze in klap de maximum-optie binnenhalen.

In haar brief aan de Raad voor Cultuur vraagt ze de Raad een uitspraak te doen over de hiaten die dat oplevert in de programmering van Radio 4 en concertzalen in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Volgens Van der Laan zouden orkesten van buiten de omroep die hiaten kunnen vullen, een suggestie die de Raad eerder naar voren bracht bij de vorige Kunstenplanronde in 2000.

De Raad brengt 19 april advies uit over het kunstbeleid in de komende vier jaar, inclusief omroeporkesten. Van der Laan wil uiterlijk 1 juli een besluit nemen over de MCO-bezuiniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden