Nieuw voorbehoedsmiddel in de maak: de anticonceptiesluis

Wetenschappers uit Eindhoven hebben de handen ineen geslagen om een opmerkelijke vorm van anticonceptie te ontwikkelen. Samen met industrieel ontwerper Peter van de Graaf, die het plan bedacht en 'Choice' doopte, werken ze aan een voorbehoedsmiddel dat maar één keer hoeft te worden aangebracht, geen (hormonale) bijwerkingen heeft, altijd kan blijven zitten en ongelukjes (en veel abortussen) tot het verleden laat behoren: een anticonceptiesluis.

Ellen de Visser
De traditionele voorbehoedsmiddelen krijgen mogelijk concurrentie van de anticonceptiesluis. Beeld ANP
De traditionele voorbehoedsmiddelen krijgen mogelijk concurrentie van de anticonceptiesluis.Beeld ANP

Het plan oogt in eerste instantie bijna hilarisch: twee minuscule buisjes met piepkleine klepjes die in de eileiders worden geplaatst en die van buitenaf draadloos worden bediend. Vrouwen kunnen er levenslang hun eigen vruchtbaarheid mee regelen: kleppen dicht en ze zijn onvruchtbaar, kleppen open als ze een kind wensen. Het is, zegt Van de Graaf, een soort omkeerbare sterilisatie. Voor het plaatsen van de buisjes is geen operatie nodig: dat kan vaginaal, met behulp van een kijkbuis.

De klepjes worden aangestuurd met energie uit een ultradunne supercondensator, die in een half uur vol loopt door een riem met een antenne op de buik te plaatsen. De geladen condensator stuurt een soort motortje aan die de kleppen heen en weer kan trekken.

Ingenieurs en bedrijfseconomen van de TU Eindhoven zijn enthousiast. Ook hoogleraar gynaecologie Bart Fauser (UMC Utrecht) vindt het ontwerp de moeite waard. 'Veel vrouwen zijn pilmoe en op zoek naar alternatieven. Daarom moeten we elk initiatief toejuichen.' Binnenkort beginnen de eerste dierproeven. Als de klepjes het dan volhouden, volgen de eerste klinische onderzoeken.

Lees het hele verhaal hier.

undefined

Een schets van de anticoncenptiesluis. Beeld Choice
Een schets van de anticoncenptiesluis.Beeld Choice
De anticonceptiesluis kan van buitenaf worden aangestuurd. Beeld Choice
De anticonceptiesluis kan van buitenaf worden aangestuurd.Beeld Choice

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden