Nieuw voertuig voor hepatitis-medicijnen

Onderzoekers van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research in Leiden hebben een nieuwe methode ontwikkeld om medicijnen ter bestrijding van chronische leverontsteking door het hepatitis-B-virus bij wijze van spreken ter plekke af te leveren....

De zes Leidse onderzoekers, onder aanvoering van drs P. Rensen en prof. dr Th. van Berkel, proberen dit bezwaar te omzeilen door het medicijn in te bouwen in synthetische chylomicronen, de vet-eiwitten (lipoproteïnen) in het bloed die vetten uit de voeding van de darm naar de lever transporteren.

In het tijdschrift Nature Medicine van maart beschrijven ze hoe door het inbouwen van een van de krachtige medicijnen in chylomicronen die ook nog zijn voorzien van een specifiek receptor-eiwit (apoE) dat de opname van het transporteiwit door de levercellen regelt, in proefdieren hoge concentraties van het geneesmiddel rechtstreeks in de levercellen kunnen worden gebracht.

In hun proef met ratten nam de concentratie van het geneesmiddel in de levercellen met een factor veertig toe, vergeleken met een gewone injectie, terwijl de concentraties van het medicijn buiten de lever (waar het in principe niets te zoeken heeft) met een factor tien daalden. De Leidse onderzoekers verwachten dat het nieuwe transportsysteem voor hepatitis-B-medicijnen ook geschikt zal zijn voor toepassing bij de mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden