Nieuw 'verbeterd' paspoort 1 oktober verkrijgbaar

Het nieuwe, verbeterde paspoort is per 1 oktober verkrijgbaar. Er wordt een cijfercode in geperforeerd, het boekje is lastiger uit elkaar te halen en de beschermlaag van de foto is moeilijker te verwijderen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat schrijft staatssecretaris Kohnstamm van Binnenlandse Zaken aan de gemeenten. Het nieuwe paspoort was al in januari aangekondigd. De huidige pas bestaat pas sinds 1 januari 1995, maar al snel bleek dat hij eenvoudig te vervalsen is. Het paspoort wordt zo'n 1,60 gulden duurder. Dit omdat de productiekosten van het nieuwe paspoort hoger zijn.

De mankementen in het 'oude' paspoort kwamen aan het licht toen het Interregionale Rechercheteam Noord- en Oost-Nederland in oktober een bende mensensmokkelaars oprolde. Die bleek buitengewoon makkelijk paspoorten te kunnen vervalsen, overigens niet alleen van Nederlandse oorsprong.

Kohnstamm waarschuwt er voor dat ook het nieuwe paspoort niet voor 100 procent fraudebestendig is. Wel hoopt hij dat de paspoorten nu moeilijker te vervalsen zijn.

Er wordt gewerkt aan de opvolger van het paspoort. Nieuwe technologische foefjes zijn al bekend, maar nog niet voldoende getest. Wellicht is er over vier à vijf jaar opnieuw een verbeterd paspoort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden