Nieuw van Nissan: de zelfparkerende slipper

Auto's verkopen met zelfzoevende pantoffels? Niets is Nissan te gek.

Sheila Sitalsing
De zelfparkerende slipper van Nissan. Beeld reuters
De zelfparkerende slipper van Nissan.Beeld reuters

Omdat ik in mijn leven, met autorijden en lopen en fietsen en in zijn algemeenheid vertoeven in de buitenlucht en gewoon met ademen, vermoedelijk meer NOx heb binnengekregen dan alle 25 proefpersonen uit het jongste dieseluitlaatgasschandaal bij elkaar (hooguit een minischandaaltje, schreef deze krant maandag, want goedgekeurd door ethische commissies en niet uitgevoerd op Noord-Koreaanse kampgevangenen maar op vrijwillige proefpersonen die daar ongetwijfeld goed voor gecompenseerd zijn, en bovendien: hoe moeten we er anders achter komen hoe snel en hoe gruwelijk je dood gaat aan uitgestoten dingen?), veer ik altijd op bij nieuws over emissieloze auto's.

Of emmissieloze pantoffels.

Geintje van Nissan, die pantoffels. Want Nissan is niets te dol om de nieuwste uitvoering van de Leaf te promoten (100 procent elektrisch, simply amazing en autorijden hoeft een mens ook niet meer te kunnen, want E-Pedal en ProPilot corrigeren naar eigen zeggen al die stuur- en inschattingsfoutjes waarop je vroeger gewoon zakte bij het rijexamen) en dan met name ProPilot Park. Dat laatste is parkeren voor mensen die dat niet kunnen - en dat zijn er best veel, zo weet ik uit de dagen dat ik de hele dag NOx inhaleerde en men bij ontstentenis van stuurbekrachtiging met zijn hele gewicht aan één kant van het stuur moest hangen bij het inparkeren.

Dus rustte Nissan een Japans hotel uit met pantoffels, kussens en tafels die op wieltjes autonoom over de vloer zoeven en zichzelf parkeren op daartoe aangewezen plekken na een druk op een knop, aangedreven door een motortje, alles uitgerust met de emissieloze, elektrische, autocorrigerende en zelfparkerende technologie uit de Leaf. De YouTubefilmpjes van de zelfparkerende pantoffels uit ProPilot Park Ryokan - zo heet het hotel - zijn een soort Friday the 13th, een film uit het tijdperk dat mensen nog zorgeloos NOx opsnoven en geheel zelfstandig moesten kunnen rijden en inparkeren: hilarisch, doodeng, en je moet kijken, ook al wil je dat niet. De gedachte aan al het opgehoopte zweet van alle verschillende zweetvoeten van hotelgasten in één pantoffel is angstaanjagender dan alle dieseluitstoot bij elkaar. Of ze er, net als de autovariant, ook mee nokken na drie rondjes om de kerk, vermeldt het reclamebericht niet.

Rest als troef de emissieloosheid, die niet zo emissieloos is als de benodigde elektriciteit uit een kolencentrale komt. Sta je toch weer NOx in te ademen.

Elke twee weken schrijft Sheila Sitalsing of Chris Buur over wat hun is overkomen of opgevallen op de weg en in de berm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden