Nieuw uitstel dreigt voor invoering taxitarieven
De invoering van nieuwe taxitarieven op 1 februari komt waarschijnlijk in gevaar. Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De komst van het tariefstelsel is al drie keer eerder uitgesteld wegens problemen met onder meer de taximeters.
‘Of 1 februari gehaald wordt, dat betwijfel ik’, zei Olof Dieckhaus van Quipment, een fabrikant van taximeters. Hij wees erop dat het nog onduidelijk is hoe de technische problemen met de meters kunnen worden opgelost. Als de oplossing gevonden is, duurt het nog twee tot drie maanden voordat alle meters van de duizenden taxi's in Nederland zijn omgebouwd.
Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer heeft met Quipment en Taxitronic afgesproken dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen voor de problemen. Deze producenten van taximeters hebben een marktaandeel van 90 procent in Nederland.
Huizinga wil een systeem invoeren waarbij de klant een instaptarief van maximaal 7,50 euro betaalt. De eerste twee kilometer zijn inbegrepen. Daarna volgt een vast bedrag (ten hoogste 2,20 euro) per kilometer. In een file of voor een verkeerslicht tikt de meter niet door. De taxibranche verzet zich al maanden fel, tot de rechter aan toe.
Het nieuwe tariefstelsel werd eind oktober voor de derde keer uitgesteld, vlak voordat het op 1 november van kracht zou worden, door problemen met de taximeters. Huizinga heeft als nieuwe datum 1 februari geprikt.
In de Tweede Kamer uitten de regeringssfracties CDA en ChristenUnie stevige kritiek op de taxifabrikanten. Ze laakten vooral de gebrekkige communicatie. Volgens hen is de fabrikanten meer te verwijten dan de staatssecretaris.
‘Er is naar hun zeggen gebeld met het ministerie over de problemen. Ze hebben niet eens een brief gestuurd waarmee ze later iets bewijsbaars hadden gehad’, aldus CDA'er Jan Mastwijk. Ernst Cramer (ChristenUnie) vindt dat de fabrikanten een ‘actieve meldplicht’ hebben.
Vanwege het dreigende uitstel wil Mastijk dat Huizinga met betrokken partijen om de tafel gaan zitten ‘om iets slims te bedenken en het er niet op aan te laten komen’. De PvdA ziet het echter somber in en voelt niet voor nieuw uitstel. ‘Eigenlijk is het een chaos’, concludeerde Kamerlid Lia Roefs.