Nieuw 'thuis' orka Morgan kent meerdere incidenten

Het lot van orka Morgan wordt morgen in de rechtbank bezegeld. Het ministerie is akkoord gegaan met de verhuizing van het dier van het Dolfinarium Harderwijk naar Orcas Ocean op het Loro Parque op Tenerife. Maar de Orka Coalitie maakt hier nog bezwaar tegen. Het is 'de perfecte plek' volgens Dolfinarium directeur Marten Foppen, maar het Spaanse waterpark kent een geschiedenis van incidenten met orka's en hun trainers.

Willeke Tersteeg
Orka Morgan. Beeld ANP
Orka Morgan.Beeld ANP

In het Loro Parque op Tenerife zijn verschillende keren trainers aangevallen door de orka's die er nu wonen. Volgens wetenschappers kunnen orka's in gevangenschap veel stress ervaren waardoor ze agressief gedrag gaan vertonen. Ter vergelijking: in het wild legt een orka gemiddeld 128 kilometer per dag af en duikt hij tot 30 meter diep de zee in. In Orcas Ocean is het bassin 120 meter lang en slechts 12 meter diep.

Trainer doodgebeten

In december 2009 werd trainer Alexis Martinez doodgebeten door orka Keto. Hij werd 2,5 minuten op het de bodem van het 12 meter diepe bassin gehouden tussen de kaken van de walvis. Zijn hart klopte nog toen hij boven kwam, maar hij stierf in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

In de lente van 2009 greep de jongste orka, Skyla, trainer Rafa Sanchez en sleepte haar gedurende de show rond in het zwembad en beukte haar tegen de muur. In oktober 2007 werd trainer Claudia Vollhardt aangevallen en bijna verdronken door orka Tekoa. Sindsdien zouden de trainers niet meer het water in zijn gegaan bij de orka's.

'Ongeluk'

Het park deed de dood van trainer Martinez in eerste instantie af als een ongeluk. Maar draaide dit terug toen uit de autopsie bleek dat hij meerdere breuken had opgelopen, zijn organen waar gescheurd en dat de tanden van het beest nog over zijn hele lichaam stonden. Tijdens het onderzoek naar de dood van de trainer kwam aan het licht dat het park de aanval in 2007 eveneens had afgedaan als een ongeluk, terwijl ook dat een aanval betrof.

De Spaanse media brachten, na de dodelijk aanval van Keto, naar buiten dat geen van de trainers voldoende gekwalificeerd zouden zijn om de orka's te verzorgen en te trainen. Zo zouden naasten van Martinez hebben gezegd dat hij bij aanvang van zijn werk een boek in zijn handen kreeg gedrukt met de mededeling: ga maar studeren.

Toestemming
Morgan werd vorig jaar verzwakt uit de Waddenzee gehaald om te herstellen in het Dolfinarium. Het dier zou daarna weer terug worden gezet in de natuur. Onderzoek wees uit dat Morgan hiervoor echter niet geschikt zou zijn. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft het Dolfinarium een vergunning verleend voor de verhuizing van Morgan naar Tenerife.

Het Dolfinarium wil het zoogdier naar Tenerife verhuizen om het daar met andere orka's te laten verblijven. Het is immers een groepsdier, vindt 'Harderwijk'. 'De groepssamenstelling en het leefgebied van de orka's op Tenerife sluiten perfect aan bij de behoeften van een jonge orka', liet directeur Marten Foppen eerder weten.

Vrije natuur

Dierenactivisten verenigd in de Orka Coalitie willen dat Morgan in zee wordt teruggezet. De activisten zijn van mening dat de vrije natuur de beste keuze is. Zij denken dat er een goede kans is dat de jonge Morgan aansluiting kan vinden bij een groepje soortgenoten.

Er zijn ook gevallen bekend van orka's die er voor kiezen solitair te leven, dit zou niet het ideaal zijn van de Coalitie, maar het zou beter zijn dan dat Morgan in gevangenschap leeft. Ze verwijzen naar internationale wetenschappers die stellen dat Morgan wel een geschikte kandidaat is om terugplaatsing in het wild te proberen.

De Orka Coalitie weet zich inmiddels gesteund door bekende deskundigen zoals Lenie 't Hart, Jean-Michel Cousteau en Ric O'Barry en Louie Psihoyos (The Cove). De Coalitie laat vandaag weten de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

Zij stellen dat het Dolfinarium het oordeel over de mogelijkheid tot vrijlating van Morgan overliet aan zeven door hen zelf aangestelde wetenschappers, die onder andere gelieerd zijn aan Sea World of geen orkadeskundige maar zeevogelexpert zijn. Een groep internationale orkadeskundigen bracht een releaseplan uit, wat volledig genegeerd zou zijn door het Dolfinarium en het verantwoordelijke Ministerie.

Bovendien verklaart dat De Coalitie dat DNA, vocal ID en medische gegevens geheim werden gehouden, zodat deze wetenschappers niet op zoek konden naar Morgans familie. De Orka Coalitie zal morgen eisen dat het releaseplan serieus bekeken wordt zodat Morgan een kans krijgt om terug te keren naar haar familie, wat volgens de wet ook zou moeten gebeuren.

© ANP Beeld
© ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden