Nieuw tegen overvallers: de dna-douche

De dna-douche geeft de winkelovervaller een praktisch onwisbare markering. Indien gepakt, is hij ontmaskerd...

Van onze verslaggever John Wanders

In de negen jaar dat hij nu een tabakszaak runt in IJsselmonde is Denis Brochard (37) drie keer overvallen. Dat is niet uitzonderlijk in deze Rotterdamse deelgemeente aan de zuidzijde van de Nieuwe Maas. Sommige collega-winkeliers zijn vaker aan de beurt geweest.

Begin dit jaar bereikte de golf gewapende roofovervallen op winkels en benzinestations in IJsselmonde een (voorlopige) piek. Het was er soms drie keer per dag raak. ‘Je ging echt met knikkende knieën naar je werk’, memoreert Brochard. Zijn overvallers – die toen ook bij hem binnenkwamen – waren zonder uitzondering gewelddadig. Ze droegen bivakmutsen en zwaaiden met vuurwapens.

De tabakswinkelier heeft een afgerichte Duitse herder achter zijn toonbank, die op commando toehapt. En naast de kassa staat een spuitbusje met rode verf. Dat busje is sinds dinsdag overbodig. Als een van de eerste winkeliers van Rotterdam (en Nederland) kreeg Brochard in zijn zaak een veel geavanceerder systeem geïnstalleerd, bedoeld om overvallers voor minstens 72 uur te ‘merken’.

Met één druk op de knop – die hij in de zaak altijd bij zich kan dragen – alarmeert Brochard de politie en activeert hij een sensor die regelt dat elke overvaller bij het verlaten van de winkel wordt ondergespoten met een speciale wateroplossing.

Vanuit een spuitbus in een kastje boven de deuropening daalt dan een fijn regengordijn neer op hoofd en lijf van de overvaller, en vanuit een tweede kastje op vloerhoogte worden de schoenen bespoten.

In de spray zit een kleurstof die uitsluitend onder een uv-lamp vlekken zichtbaar maakt. Verder zit er – dat is de noviteit – synthetische dna in verpakt.

Bivakmuts of niet, een verdachte op wiens huid, kleding, schoeisel, scooterzitje, et cetera synthetische dna wordt aangetroffen, is praktisch ontmaskerd indien een perfecte match wordt vastgesteld met de dna-spray in de overvallen winkel.

De Rotterdamse politie zal bij de eerstvolgende overval op een van de twintig winkels (en twee benzinestations) die meedoen aan deze pilot meteen verdachten onder het uv-licht kunnen houden. Tegen de lamp lopen krijgt zo een diepere betekenis.

‘Gewoon een paraplu meenemen’, suggereert een jonge slimmerik, die dinsdag met een groepje vrienden voor Brochards winkel rondhangt. Maar de leverancier van de dna-douche verzekert dat de spray ook dan wel ergens bij de dader zijn unieke code zal achterlaten.

De praktijk en de logica leren dat overvallers makkelijke prooien prefereren. Voor hen werkt dit nieuwe opsporingsinstrument hoe dan ook drempelverhogend, weet de politie.

Ook Brochard duidt de dna-douche primair als preventiemaatregel. Vandaar het nieuwe logo op zijn winkeldeur: You steal, you’re marked.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden