Nieuw subsidiesysteem voor organisaties ontwikkelingshulp

Organisaties die zich bezighouden met ontwikkelingshulp komen vanaf 2007 alleen nog in aanmerking voor overheidssubsidie als ze 25 procent van het budget zelf bijdragen....

ANP

Van Ardenne wil toe naar een zakelijker benadering van de organisaties. Ze moeten doelmatiger gaan opereren en beter samenwerken. Ook vindt de minister het niet goed dat deze organisaties te veel afhankelijk zijn van de overheid. Verder wil Van Ardenne voortaan grote hulporganisaties als Novib en Terre des Hommes en clubs die zich thematisch met ontwikkelingshulp bezighouden, zoals Pax Christi, op dezelfde manier behandelen.

De organisaties hebben Van Ardenne overigens laten weten flink wat moeite te hebben met het nieuwe systeem dat de minister voorstelt. Ze vrezen dat de eis van een eigen bijdrage van 25 procent een te grote drempel vormt.

Tijdens Paars-2 zijn de regels voor hulporganisaties ook al eens aangepast. Toen werd afgesproken dat de organisaties recht hadden een bepaald percentage van het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Die afspraak is nu vervangen door de toezegging dat jaarlijks een bedrag van 550 miljoen euro voor de organisaties beschikbaar komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden