Nieuw staakt-het-vuren in Gaza is 'voor onbepaalde tijd'

Israël en Hamas hebben dinsdag een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren 'voor onbepaalde tijd'. Direct nadat de wapenstilstand om 18.00 uur was ingegaan, stroomden de straten van Gaza vol met blije inwoners om het einde van het geweld te vieren.

Foto Foto Andrea DiCenzo / Demotix

Hamas presenteerde het akkoord direct als een overwinning. 'Vandaag roepen wij de overwinning uit voor het verzet, de overwinning van Gaza', aldus een woordvoerder van Hamas.

Israël reageerde terughoudend op het akkoord dat werd bereikt na Egyptische bemiddeling. Een woordvoerder van premier Netanyahu zei dat Jeruzalem alleen had ingestemd op voorwaarde dat er een 'einde zou komen aan de terreuraanvallen' vanuit Gaza.

Minuten voor de wapenstilstand in ging, werd nog een Israëliër gedood bij een mortieraanval op Eshkol aan de grens met Gaza. Een ander raakte zwaar gewond. Aan Palestijnse kant werden drie bewoners van Rafah gedood bij Israëlische bombardementen.

Volgens Palestijnse en Egyptische functionarissen heeft Israël ingestemd met het versoepelen van de blokkade van de Gazastrook. Hulpgoederen, bouwmateriaal zouden weer het gebied in mogen. Verder mogen Palestijnse vissers in een groter gebied voor de kust van Gaza vissen.

Hamas toonde zich bereid de grensposten te laten bemannen door Palestijns veiligheidspersoneel uit de Westelijke Jordaanoever van president Abbas. Hamas kwam eerder dit jaar met Abbas, die in 2007 de controle over Gaza verloor, overeen een eenheidsregering te vormen.

De gematigde Palestijnse president zei in een tv-toespraak dat er nu een permanente oplossing moet komen voor het conflict. 'Gaza heeft drie oorlogen moeten doorstaan', aldus Abbas. 'Moeten we een nieuwe oorlog verwachten over twee jaar?'

Gesprekken over moeilijkere kwesties, zoals de bouw van een haven in Gaza, moeten volgende maand beginnen in Caïro. Ook de Israëlische vrijlating van Hamas-functionarissen op de Westoever zal aan de orde komen. Bij het zeven weken lange conflict werden 2.139 Palestijnen gedood, onder wie 490 kinderen. Ook raakten volgens gezondheidsfunctionarissen in Gaza ruim 11 duizend Palestijnen gewond. Aan Israëlische kant werden 64 soldaten gedood en vijf burgers.

De Amerikaanse regering juichte het staakt-het-vuren meteen toe. Het ministerie van Buitenlandse Zaken deed een beroep op zowel Israël als Hamas om het akkoord na te leven.

Het akkoord lijkt op dat uit 2012, dat een eind maakte aan de korte maar hevige oorlog die Hamas en Israël voerden. Hamas nam toen genoegen met de belofte van Israël dat de blokkade van de Gazastrook zou worden versoepeld en legde de wapens neer. Het bestand hield het, maar de blokkade door Israël bleef nagenoeg ongewijzigd in stand. Hamas hield tot dusver vol dat de beweging niet zou rusten voor de blokkade was opgeheven.

Meer over