Nieuw schooljaar, nieuwe kansen

Elke eerste week van elke zomervakantie ben ik er (on-)bewust mee bezig. Niet omdat het moet, het gaat vanzelf. Het schooljaar zit erop....

Rob Brouwer en Almere

Onderwijs is mensenwerk en mensen ontwikkelen zich. Op mijn school werken de onderbouwleerlingen in het kader van ‘het nieuwe werken’ sinds een jaar met netbooks. Als kleine ondernemers installeren ze dagelijks hun mobiele kantoor. Tussen leren (taakgericht) en leren leren (rolbewust) gebruiken ze het digitale portfolio als bindmiddel.

Mijn school is vooruitstrevend en dynamisch, proeftuintjes genoeg. De kunst is om daar de vruchten van te plukken. Zorg daarom dat docenten zich in het werkproces gekend voelen. Door zeggenschap te activeren voorkom je weerstand, door zeggingskracht te mobiliseren ontstaat er kennis en kunde.

Ik ben geen lesboer. Ik ben plannenmaker, regisseur en afweger tegelijk. Ik werk planmatig aan proces, product en niveau. Net als de leerling doe ik dat om al lerend bewijs te vergaren, maar evenzeer om me zelfregulerend te blijven ontplooien. Als dat ook ‘nieuw werken’ is, is daar ‘nieuw management’ voor nodig. Een nieuw schooljaar, nieuwe kansen.

reageren? vk.nl/briefvandedag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden