Nieuw schandaal? Zoon Erdogan haalt 73 miljoen euro binnen met stichting

Voor de zoveelste keer in korte tijd is de Turkse regering in verlegenheid gebracht door een schandaal. Ditmaal is het Bilal Erdogan, de zoon van de premier, die blaam treft. Vier jaar lang kreeg zijn stichting grote sommen geld, oplopend tot 72 miljoen euro, uit het buitenland. De oppositie vermoedt dat er corruptie in het spel is.

Irene de Zwaan
Premierszoon Bilal Erdogan bezoekt een school in Konya, Turkije, op 21 april vorig jaar. Beeld afp
Premierszoon Bilal Erdogan bezoekt een school in Konya, Turkije, op 21 april vorig jaar.Beeld afp

De Turkse regering heeft bevestigd dat er een bedrag van 99.999.990 dollar (72 miljoen euro) is overgemaakt naar de Turkse Stichting voor Jeugd en Onderwijs (Turgev), waar Bilal Erdogan voorzitter van is. Ook de dochter van Erdogan, Esra, is als raadslid bij de stichting betrokken.

Vicepremier Bülent Arinc verklaarde vandaag dat het geld uit het buitenland afkomstig is, maar dat de herkomst van het bedrag niet valt te achterhalen.

Arinc reageerde op een parlementaire aanvraag van oppositiepartij CHP, die vermoedde dat het geld uit 'het nabije oosten' is doorgesluisd naar de rekening van de stichting. De partij ziet hierin een teken van corruptie en heeft om opheldering gevraagd.

Steekpenningen
In december 2013 werd er een eerste aanklacht gedaan tegen de stichting. De oppositie beschuldigde de zoon van Erdogan er toen van dat hij met zijn onderwijsstichting donaties in de vorm van steekpenningen had aangenomen. In ruil daarvoor zou hij zakenlieden lucratieve overheidscontracten aangeboden hebben.

Premier Erdogan heeft alle kritiek op de stichting afgedaan als onzin. Het is de zoveelste poging om zijn persoonlijke reputatie te schaden, meent hij.

De premier ligt al maanden onder vuur. In februari dook er op internet een telefoongesprek tussen Erdogan en zijn zoon Bilal op waarin opdracht wordt gegeven om grote sommen geld uit een huis weg te sluizen. Ook doken er gesprekken op waarin Erdogan een voor hem nadelige publicatie uit de media houdt, een seksfilmpje van een oppositiekandidaat op internet laat plaatsen en gunstige regelingen met bedrijven treft in ruil voor villa's en andere luxe.

Corruptieschandaal
In december stuurde premier Erdogan vier ministers de laan uit die in een omvangrijk corruptieschandaal verwikkeld waren. Hij deed dit nadat 24 personen, onder wie de zonen van twee ministers en de baas van een staatsbank, op verdenking van corruptie waren opgepakt.

Erdogan heeft de beschuldigingen altijd afgedaan als een complot dat wordt geleid door zijn aartsvijand, de invloedrijke Turkse moslimprediker Fethullah Gülen. Die zou vanuit Amerika een campagne tegen hem voeren met als doel Erdogan zijn machtspositie te ontnemen.

Bülent Arinc verklaarde vandaag dat de herkomst van het geld van de onderwijsstichting van Bilal Erdogan onbekend is. Beeld epa
Bülent Arinc verklaarde vandaag dat de herkomst van het geld van de onderwijsstichting van Bilal Erdogan onbekend is.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden