Nieuw record: tien dagen geen moord in New York

In New York is al tien dagen achtereen geen enkele moord gepleegd. Een record in een verder hoopvolle ontwikkeling: de criminaliteitscijfers dalen al jaren.

Redactie
De politie heeft de omgeving rondom een winkel in New York afgezet na een schietpartij waarbij twee mensen om het leven kwamen. Beeld reuters
De politie heeft de omgeving rondom een winkel in New York afgezet na een schietpartij waarbij twee mensen om het leven kwamen.Beeld reuters

De politie in New York houdt vanaf 2003 cijfers over het aantal moorden bij, maar de trend dat het aantal criminele activiteiten flink daalt, stamt al van lang voor die tijd. Tussen 1994 en 2013, het eerste jaar dat de FBI cijfers vrijgeeft, zijn de Amerikaanse criminaliteitscijfers voor vergrijpen als moord, verkrachting en beroving met bijna de helft afgenomen - van 713 gewelddadigheden tot 367 op 100.000 inwoners.

Toch is het uitzonderlijk dat er in een metropool als New York dagenlang geen moord wordt gepleegd. Het laatste record werd in 2013 gevestigd: toen werd er negen dagen achtereen niemand om zeep geholpen.

Criminologen breken zich het hoofd over de almaar dalende criminaliteitscijfers. In de Britse krant The Guardian zegt Daniel Nagin, een professor op het gebied van openbare orde en statistieken: 'Criminaliteits- en moordcijfers in het bijzonder zijn sinds de jaren negentig wezenlijk gedaald.'

Bloemen op de plek waar twee politieagenten in New York in december om het leven zijn gebracht. Beeld afp
Bloemen op de plek waar twee politieagenten in New York in december om het leven zijn gebracht.Beeld afp

Geen wezenlijke verklaring

Hij wijdt dit aan 'sociale trends', maar benadrukt dat hij en zijn collega's een substantiële verklaring schuldig moeten blijven. 'Er is onder criminologen en economen veel discussie over de reden van de dalingen, over waarom dit gebeurt. Op dat gebied heb ik nog geen geen enkele uitleg gehoord die echt overtuigend klonk.'

Theorieën variëren van de legalisatie van abortus tot de concentratie van lood in bepaalde wijken (hoe meer lood in de botten, hoe groter de kans dat iemand crimineel gedrag vertoont).

Nagin: 'Een van de dingen die niet valt te verklaren is waarom de moordcijfers op zoveel plekken in de wereld zijn afgenomen.' In de meeste West-Europese landen is sprake van een afname van vijftig procent.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, maakt zich waarschijnlijk minder druk om de oorzaak. Voor hem zijn de tien moordloze dagen een bekroning op zijn beleid. Het 'veilig houden' van New Yorkers heeft topprioriteit, zei hij vorige maand nog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden