Nieuw proces voor Japanner na ruim 45 jaar dodencel

De Japanner Iwao Hakamada, met ruim 45 jaar 's werelds langst zittende ter dood veroordeelde gevangene, krijgt waarschijnlijk een nieuw proces. Dat heeft de rechtbank in de stad Shizuoka bekendgemaakt, zo meldt Amnesty International.

De zus van Iwao Hakamada reageert opgetogen op de beslissing van de rechtbank om de zaak tegen haar broer te herzien. Beeld afp

Mochten de aanklagers binnen vier dagen geen beroep tegen die beslissing indienen, dan wordt de zaak van Hakamada opnieuw bekeken.

De inmiddels 78-jarige Hakamada werd in 1968 ter dood veroordeeld, vanwege de moord op zijn baas en diens vrouw en twee kinderen 2 jaar eerder. Hij bekende de wandaden na 20 dagen verhoor door de politie, maar zei later dat agenten hem hadden bedreigd en geslagen en trok zijn verklaring in.

Desondanks legde de rechtbank hem de doodstraf op, wat in 1980 werd bekrachtigd door het Hooggerechtshof in Japan.

Altijd twijfel blijven bestaan
Omdat er altijd twijfel is blijven bestaan over zijn schuld, is Iwao al die jaren niet geëxecuteerd. Volgens zijn advocaten hebben nieuwe DNA-tests uitgewezen dat het bloed op een aangetroffen shirt, dat van de moordenaar zou zijn geweest, niet van Hakamada was.

Bovendien zei een van de drie juryleden die Hakamada in 1968 veroordeelde, in 2007 dat hij altijd had geloofd dat de man onschuldig was. Hij slaagde er destijds echter niet in zijn twee collega's te overtuigen, waarna Hakamada in de dodencel belandde.

'De Japanse autoriteiten zouden zich moeten schamen voor de barbaarse behandeling van Hakamada. Hij leeft al meer dan 45 jaar in angst, niet wetende of en wanneer hij ter dood wordt gebracht. Dat is psychologische marteling, naast een toch al wrede straf', zei een woordvoerster van Amnesty International.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.