Nieuw proces tegen Mubarak begint 11 mei

Het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak over de dood van talrijke betogers tegen zijn regime 2 jaar geleden, begint op 11 mei. Dit heeft justitie in de hoofdstad Caïro laten weten.

null Beeld epa
Beeld epa

Mubarak heeft al in deze kwestie terechtgestaan, maar dat proces is nietig verklaard. Het nieuwe zou aanvankelijk afgelopen zaterdag beginnen, maar dat ging niet door omdat de voorzittende rechter zich plotseling terugtrok. Er is nu een andere rechter gevonden, Samir Abu Moati.

Mubarak werd in juni 2012 tot levenslang veroordeeld, omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van meer dan 800 betogers. Hij liet veiligheidstroepen schieten op actievoerders die meededen in de opstand tegen zijn bewind, die in februari 2011 tot zijn val leidde.

In januari besloot justitie tot een nieuw proces omdat er vorig jaar procedurefouten zijn gemaakt. Behalve Mubarak staan ook de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adly, en zes andere functionarissen terecht. Op 11 mei buigt de rechtbank zich bovendien over een aanklacht van corruptie tegen Mubarak, zijn zoons Alaa en Gamal en de zakenmagnaat Hussein Salem.

Procureur-generaal Talaat Ibrahim Abdullah heeft woensdag het bevel gegeven dat Mubarak niet langer in een militair ziekenhuis wordt vastgehouden, maar teruggaat naar het gevangeniscomplex van Tora, aan de zuidrand van Caïro. Op de mislukte zittingsdag in het afgelopen weekeinde verscheen de 84-jarige Mubarak in kennelijk blakende gezondheid en in goede stemming.

Dat heeft veel kwaad bloed gezet bij zijn felste tegenstanders. Na zijn eerste proces moest Mubarak begin juni vorig jaar naar hetgevangenishospitaal. Zijn gezondheidstoestand verslechterde en eind vorig jaar werd hij naar een militair hospitaal overgebracht. Mubarak was luchtmachtgeneraal. Generaals hebben Egypte van 1952 tot 2011 geregeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden